|

ГЕРБ, „Патриоти” и Касим Дал отказаха да признаят турския геноцид над българите

Т. нар. патриоти трябваше да кажат на управляващите, че си оттеглят подкрепата, ако не се приеме осъждането на геноцида, но те не го направиха, заяви Сидеров

В навечерието на Трети март партия АТАКА за 6-ти път предложи Народното събрание да осъди геноцида над българите в Османската империя /1396-1913/ и депутатите да обявят 17 май (Баташкото клане) за ден на поклонение на унищожените българи. На 2 март националистите предложиха да се възложи на правителството да издигне мемориален комплекс на подходящо място в центъра на столицата.

Сидеров изброи от парламентарната трибуна всички трагични събития от падането на България под турско робство до Освобождението, като посочи огромния брой на жертвите и ликвидираните български селища по нашите земи (виж карето).

„Престъпленията спрямо българите са осъдени от европейски, американски и руски политици, общественици, интелектуалци и обществени организации, което е надлежно документирано“, посочи в мотивите си председателят на АТАКА.

ЗАПОМНЕТЕ ТОЗИ БЕЗРОДНИК! Кънчо Филипов от БДЦ предложи парламентът да не гласува 17 май за ден на поклонение на жертвите от зверския геноцид

По думите му предложението да се признае турският геноцид над българите е опит да бъде спряно разрушаването на българската идентичност. „Не може да се отрича изключително тежката историческа съдба на българите, тъй като следствията от нея продължават да затормозяват модерното развитие на българското общество“, допълни националистът.

„Патриотът” Красимир Каракачанов и един от сегашните председатели на ДПС Мустафа Карадайъ заговорничат, малко преди Сидеров да излезе на трибуна и да представи предложението на АТАКА за признаване на турския геноцид над българите

„Цивилизованият свят е признал холокоста на евреите в германския райх, по-голяма част от модерните държави са признали геноцида над арменците в Османската империя, но никой, дори самата българска държава, не е признала чрез своите институции геноцида над българите в Османската империя. Смятаме, че тази несправедливост трябва да бъде премахната“, категоричен бе Сидеров.

Той призова депутатите да подкрепят предложението им в навечерието на 3 март – Освобождението на България от турско робство.

Депутатът от БДЦ Кънчо Филипов обаче призова вземането на решение да бъде отложено и да се разгледа на външна комисия. Безпринципната управляваща коалиция прие антибългарското предложение на Филипов.

„Това е отвратителен акт от страна на управляващите – да не почитаме паметта на загиналите от османския геноцид“, каза през сълзи в кулоарите на парламента Сидеров. Ще излезем да почетем освобождението на България от турско робство, но не може да отбележим жертвите на този отвратителен геноцид“, допълни той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт се договаря с реформатора Радан Кънев да не признаят геноцида

Председателят на АТАКА обвини депутатите от така наречения Патриотичен фронт, че не са били твърди в подкрепата си на тази точка и е трябвало да притиснат пленарната зала. „Патриотите се скриха. Трябваше да кажат на управляващите, че си оттеглят подкрепата, ако не се приеме този така важен акт, много важен за България, особено в навечерието на 3 март. Те не го направиха, а си измиха очите с контрапредложение, да не бъде отложено. Това не мога да го приема като патриотично поведение. Групата на тъй наречения ПФ сега се саморазобличи, като подкрепяща протурската политика“, заяви пред медиите Сидеров.

 

Депутати, нима това не е геноцид?

Кратка хроника на злодеянието само за 1913 г.

- 2 юли – в село Булгаркьой са избити 1100 жени и деца и 350 мъже

- 8 юли – в село Енидже е избито цялото население

- 9 юли – в Одрин са избити 521 българи, преди това бити с железни прътове и сечени с ножове

- 10 юли – всички пленени жители (неизвестен брой) на село Мустафа паша (днес Свиленград) са избити в кланицата за животни. Учителят дядо Въгляров е обезглавен заедно с майката на свещеника Слав; други са били скалпирани и след това обезглавени

-   11 юли – в село Османли са обезчестени всички жени

-  13 септември – в село Деведере 80 души мъже, жени и деца са мъчени, изнасилвани и убивани в продължение на 3-4 дни

- 23 септември – в село Арноуткьой са избити 75 души, като повечето жени са съсечени, а 13 от децата са били на възраст между 1 и 9 години

През периода са засвидетелствани и още садистични убийства:

- в с. Гьокчебунар 40 души са изгорени живи в читалището, 400 жени и деца са изнасилвани 4-5 дена от редовна войска и башибозук

- в с.  Черничево са избити 90 души от 1 до 80-годишна възраст

- в с. Покрован 20 души са избити с щикове, 45 са разстреляни, жените и децата са мъчени в 3 големи къщи. Труповете са запалени в църквата

- в с. Хухла са убити 42 души, църквата е взривена с бомби, селото е изгорено

- в с. Горно Ибриюрен редовна войска убива 52 души, изгаря живи няколко старици и опожарява селото

- в Дедеагачко и Гюмюрджинско, където живеели 18 000 български християни и 5000 българи мохамедани, са извършени страшни кланета и спрямо двете общности от редовната войска, преоблечена като башибозук

- бежанска колона от 12 000 души е изтребена на място, като преди това, според свидетелства на очевидци, са вадени очите на живи хора, хвърляни са полуживи хора в кладенци и пр.

- при преминаването на река Арда са застреляни и издавени около 2000 майки с деца

- в Армаганската долина са избити около 800 души, главно жени и деца.

В Западна Тракия са избити още няколко хиляди българи, главно жени, деца и старци. Опожарени са 22 български села.

Анализът на турските данъчни регистри показва, че през XV в. от българските земи изчезват 2600 населени места, селското население намалява с 560 000 души, а градското – с 90 000 души. Сборът от 680 000 души представлява 43,5% от цялата българска общност. Напълно е унищожена цялата елитарна класа на българите.

Нови жертви дават българите при бунтовете и въстанията срещу турския гнет. Особено жестоко е потушено Априлското въстание през 1876 г., когато поголовното избиване на цивилното българско население на Батак (17 май) потриса, не само всички българи, но предизвиква и възмущението на цялата световна общественост.