|

Леонид Решетников: Противопоставете се на американския диктат, за да запазите България

ЛЕОНИД ПЕТРОВИЧ РЕШЕТНИКОВ е директор на Руския институт за стратегически изследвания, назначен с указ на президента на Руската федерация, историк, генерал-лейтенант. Бил е началник на информационно-аналитичното управление на службата по външно разузнаване на Русия. Притежава държавни награди, както и награди на Руската православна църква, а също така медали и почетни знаци.

Автор е на редица книги и публикации по теми за руско-българските отношения и по теми за съвременната политическа обстановка на Балканите.

В навечерието на Трети март той даде специално интервю за сутрешния блок на АЛФА ТВ.

 

Канонизацията на Серафим е завръщане на великите братски българо-руски отношения на нов етап, заяви , директорът на Руския институт за стратегически изследвания

 

Теодора Куцарова

 

- В България сте по повод прославлението на новоканонизирания светител Серафим Софийски Чудотворец. За първи път в историята на Руската и Българската православна църква светец се канонизира от две църкви едновременно. Как ще коментирате тази съвместна канонизация в контекста на вековната православна връзка между българския и руския народ?

- Това е уникален случай в църковната история не само на Русия и България, а въобще на православната църковна история, когато двете църкви-сестри прославят един светец. Това е свидетелство за нашите близки, духовни връзки. Те са много дълбоки и идват още от историята. Ние добре знаем, че България е била мост между Византийската империя и Русия за преподаване на Христовото учение. Почти всички свещеници, които идваха в Русия, за да я християнизират, са били българи. Прославлението на Серафим не е точка, а възклицателен знак за бъдещето на великата руско-българска връзка.

25 години България дружи с Америка и българите вече могат да направят някакви изводи. Мисля, че канонизацията на владиката Серафим е почеркът на завръщането на истински братските руско-български отношения на нов етап, но със стари, дълбоки корени. Те не са съветско-комунистически корени, а духовно-православни.

- Съвместната канонизация се случва в момент на напрежение в геополитически план, когато все по-често се споменава думата война. Можем ли да търсим в светлото събитие знак, че нашите два народа ще удържат на бурите и няма да допуснат да бъдат противопоставени?

- Америка и Западът обявиха война на Русия. В последните години те забелязаха, че Русия се връща като световна държава. Тя се връща на това място, което трябва да заеме. Ние не сме Люксембург, не сме Белгия, не сме Швеция, ние сме Русия – много голяма, въпреки че изгубихме части от своите територии. Затова започна мощна атака срещу Путин, започна една война, извърши се преврат в Украйна. Той е направен само, за да отслаби Русия, въобще не става дума за украинците. Става дума да ударят по Русия.

В същото време сме свидетели и на информационна атака, както и на икономически санкции срещу  Русия, макар че не виждам гладуващи хора. Тази акция по канонизирането на Серафим от двете църкви е отговор от страна на руснаците и българите към американските „приятели“ – привет. Ние прославяме наши хора. За българите няма разлика, че той е руснак, а за руснаците няма значение, че той е станал светец в България, това е общото. Ние отговаряме: „Вие какво искате, да разрушите нашата връзка от 1000 години? Та българо-руската връзка е по-стара от Съединените щати.

Америка е по-млада от Болшой театър и от Царевец във Велико Търново.

Млади са още, юноши, няма я мъдростта, има само снага, както казват руснаците: „Сила есть, ума не нада“. Това е политиката на САЩ сега – сила има, а ум няма.

- Докато Нюланд изреждаше фронтови държави в Европа и се откриваха командни центрове, в България американски войници провеждаха антибунтовнически учения. Каква е степента на риска американските марионетки в правителството да въвлекат България в провокация или други враждебни действия срещу Русия?

- Ще бъде много печално, ако България иска трета национална катастрофа. Достатъчни са вече грешките. И аз

не вярвам, че българският народ ще позволи България да стане откровен противник на Русия.

Но знам, че има такива българи. И при нас в Русия има продукти на американската идеология. Америка е агресивна държава. Тя иска да ръководи целия свят. И при нас има хора, които се подчиняват на тази идея и им харесва да бъдат слуги. Но на повечето млади българи, както аз виждам сега, не им харесва това. Ние искаме да бъдем самостоятелни, да пазим нашите традиции,  нашата вяра. Аз не искам моите дъщери и внуци да споделят вярата на американците в демокрацията и тези еднополови бракове между мъже и мъже и т.н. Това е тяхната вяра. Ако искат да вярват в това, да вярват, но ние не искаме. Ние имаме своята вяра, традиции и история – те са общи с българите, сърбите, гърците, словаките.

- Новият американски посланик в България Ерик Сет Рубин обеща да води агресивна борба с цитирам: „Руската пропаганда в България“. Според вас как българският народ може да се справи с американския натиск, да се противопостави на подкупния политически елит и да смени геополитическия курс и се обърне към естествения си съюзник в лицето на Русия?

- Както казах, вече 25 години американците си водят тази борба в България,  резултатът не е много значителен, народът не се променя. Ще видим опита на този посланик. Някакъв американски посланик идва и казва – аз ще водя борба в Русия за демокрация и свобода, а руснаците се смеем. Мисля, че българите също се смеят на това. Ние сме от друго тесто и на техните приказки реагираме по свой начин, те не могат това да го разберат. Не вярвам, че този посланик ще има голям успех в България. Успехите ще бъдат наши общи – руско-български.

Тази държава не е за американците.

Не знам как въобще се чувстват уютно тук. Във вестниците пишат за нас всякакви глупости, атакуват, критикуват, класифицират, лъжат. Но ние имаме контакти с българите и виждаме, че идва едно отрезвяване. Особено при младежите, които не искат да се подчиняват, мислят за България, има много такива. Преди 5-6 години бяха по-малко, но сега са все повече и повече.

Ако може да предадете на този американски посланик, че неговата кауза вече е проиграна, изгубена. Не знам на каква възраст е, но да не си пропилява тези години в безсмислена борба, нищо няма да постигне. Какво искат? От България да направят Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Албания? Каква може да бъде борбата с руската пропаганда? Руска пропаганда въобще няма в България. С кого ще се борят? С българите. Ще се опитат да направят от българите – американци. Това няма да стане.

- Под американски натиск и с помощта на брюкселските бюрократи България провали проекта „Южен поток“. Сега след като „Турски поток“ е един вид замразен, можем ли да очакваме в близкото бъдеще връщане към някакъв подобен проект?

- Ще се върне на всяка цена, още тази година ще се върне. Ние не можем да разработваме стратегически проекти с Турция. Проектът „Южен поток“ ще бъде модернизиран, ще се опитаме да включим в него Гърция и да тръгнем в Южна Европа.

България е много зависима от Европа. Тя е в много тежко положение и икономически, и политически, и морално. Европа е под заплахата на голяма криза, от която може да не излезе в сегашното си състояние. Ще видим нови конфигурации, нови съюзи и дори е възможно нови държави. Затова, ако Европа иска да оцелее, трябва да се откаже от абсолютното подчиняване на САЩ и да работи с Русия.

- Смятате ли, че чрез мигрантския поток в Европа нахлува всъщност армия терористи?

- Да, сред тях има терористи. Но знаете ли, преди всичко нахлува друга култура, традиция и най-главното – идеология. Това е най-страшното.  Германия, Франция трябва да избират дали искат да се запазят като национални държави или не. Във Франция миналата година на улиците излязоха милион и половина французи против еднополовите бракове, бях казал на приятел французин, че Франция вече умря, но тя още е жива. И има много хора, които не искат да се откажат от нея. Както при вас има много хора, които не искат да се откажат от България. Американците какво искат? И ние да се откажем от Русия, да забравим езика, да не пишем на кирилица, да пишем на латиница, да забравим традициите, да забравим собствената си вяра, да сме, както те казват европейци. Да, ние сме руснаци-европейци, ние допринесохме много за развитието на Европа, но едновременно ние сме руснаци, имаме руска култура, руска традиция, руска вяра. Българите имат българска култура, българска традиция, българска вяра.

- Как оценявате ролята на Турция във войната със Сирия?

- В последните 2-3 години започнаха да се развалят нашите отношения с Турция във връзка със ситуацията в Сирия. Турция взе курса на разпад на Сирия и поделянето й. Те дори планираха някои от разпадащите се райони да се включат в състава й.

Турция допринесе за ситуацията в Сирия и поддържа ДАЕШ–ИДИЛ както материално, така и физически.

- Има ли опасност от глобален конфликт и как може да се противодейства към настоящия момент?

- Има голяма опасност от глобален конфликт, има опасност от въоръжен конфликт с Турция, има много опасности в света. И българите трябва да разбират, че

България е много близко до конфликта Русия – Турция.

Дори да няма въоръжен конфликт, той ще продължи под други форми – икономически, информационни и т.н. Българският народ е пред избор, не за президент или премиер-министър, макар, че и това е важно, а пред избор България с каква цивилизация иска да тръгне към своето бъдеще. Или въобще иска ли да има бъдеще България? За това трябва да мисли всеки българин. За мен България е втора родина, аз страшно много обичам България и когато идвам тук, виждам българи, а не второ, трето издание  американец, пето издание белгиец или не знам какво там. Виждам българин, и искам да говорим, да дружим с тях, да получавам нещо от него. А когато виждам българин – пето издание на американец, за какво ми е? Аз ще отида в Америка и ще говоря с първо издание на американците, с американците. Разбирате ли, сега България е пред избор. С каква цивилизация иска да тръгне в бъдеще – ако иска да се запази като България, значи трябва да тръгне заедно с Русия. Ако не иска да се запази като България, да се откаже от своето родово име, история, заслуги, поражения и победи и тогава може да тръгне с американците. България сама не може да тръгне на някъде в този свят.

Ние имаме една съдба, произходът ни е еднакъв, имаме една мисия. Миналата година три пъти имахме дискусия в нашия институт с много американски известни политолози от групата на Кисинджър и на Централното разузнавателно управление. Две групи политолози дойдоха, начело с Том Грейн, политолог в дясната камара на Кисинджър, добре знае руски, познава руската култура. Имахме по 3-4-5 часа непрекъснати разговори и нищо общо не можем да намерим. Искаме да се договорим, но не можем. Той казва – ние ще се договорим, няма проблем, но вие трябва само едно да разберете – Съединените щати имат мисия божествена, ние ще ръководим целия свят. Самият Том Грейн казва, че ако се откажат от тази мисия, САЩ ще изчезнат. Ние не можем да се съгласим с това, защото Господ ни е дал такава голяма територия, такива възможности, такива потенциали, такива запаси. За какво? Да се подчиним на някого? Не! Още от училище знаем, че светът се формира от борбата на противоположностите, от конкуренцията, ако я няма – всичко умира.

Между другото, веднъж във Френската военна академия, където имах лекция, един известен политик ми каза: „Аз разбрах защо Бжежински казва, че не трябва от руснаците да правим европейци. Вие съвсем друг манталитет имате“. И аз казвам – какво ще правите с нас? Той казва: „Ще ви делим на 15 държави“.

- Тъй като в Европа започнаха протести, възможно ли е някакво обединение на народите на тези движения, които се противопоставят на американския диктат в Европа, да извоюват все пак някакъв свой суверенитет напук на американците, възможна ли е тази цивилизационна алтернатива?

- Аз съм възрастен човек и мислех, че няма да доживея това. Идват при нас французи, италианци, чехи, немци и ни казват, че ние сме им надеждата. В Париж миналата година вървим по улицата няколко човека и си говорим на руски език. Много пъти съм посещавал Франция, но за първи път се случи да ни спрат и да ни кажат: „Руснаци, руснаци, Путин, Русия, давайте“. Хората вече не искат да се подчинят. Приказките, че Русия иска да подчини някои държави, не са верни. Ние не искаме да правим от българското освободително движение марионетки. Да плащаме, както американците правят. Американският ви посланик казва, че ще води борба с руската пропаганда. Американците правят тези неща, не ние. Те купуват вестници, телевизионни канали.

- Да предположим, че съпротивителното движение, общо да го наречем, всички групи и организации, които се противопоставят на американския диктат, искат да са в добри отношения с Русия. Ако те наберат достатъчна сила, за да започнат да се променят нещата, то тогава има хора, които се притесняват, че американците ще се опитат да потушат това силово. Ако се случи такова нещо, каква би била реакцията ви?

- Както по време на Априлското въстание, както Руско-турската война. Героизмът на българите по време на Априлското въстание…Ако не беше тяхната героична жертва, нямаше да има и Руско-турска война. Те загинаха, за да може Русия да дойде и да разгроми османците. Ако те не бяха вдигнали въстание, нямаше Русия да дойде.

- Има предположение, че танковете, които се вкарват тук, не са за провокации, а срещу българското население.

- Сигурно.

Американците са вълци в овча кожа.

Затова е възможно и такова нещо. Всеки народ решава своята съдба. Другите само помагат. Трябва да направите някои крачки, за да бъде истинска България, да се противопостави на американската експанзия. Ако не се направи това, значи избирате американския път, да се подчинявате. Искам да се извиня пред българите, защото цяла година не съм бил в България и си поразвалих българския език, макар че много го обичам. Благодаря на АЛФА ТВ, че взема от мен интервю, останалите медиите не искат.

Решетников и Сидеров пред храм-паметник „Св. Александър Невски” по време на канонизацията на Серафим от Българската и Руската православна църква, 26 февруари 2016 г.