|

Руският посланик у нас: Вие сте древен, мъдър и уникален народ

Русия предлага безплатно обучение на 150 български студенти, информира Исаков

През настоящата учебна година Русия предлага безплатно обучение на 150 български студенти, през 2017 плановете са такова да получат 190 българи. Най-голям е интересът към хуманитарните специалности, правото, икономиката, архитектурата, нефт и газ, геологията. Това заяви в интервю за БНР посланикът на Русия у нас Н.пр. Юрий Исаков, цитирано от Кросс.

Винаги сме се отнасяли отрицателно към всякакви опити за изопачаване на историята, особено когато това се прави в угода на някакви моментни политически интереси, коментира Исаков в навечерието на 3-ти март и определи подобни опити като „обидни  дори по отношение на паметта на десетките хиляди хора, отдали живота си за това историята да бъде такава, каквато е“.

Приказките за „съжителство” и „присъствие”, подобни странни евфемизми, ме карат да изпитвам не само недоумение, но и неудобство. Трудно е да опиша дипломатично това чувство, но когато става дума за 5 века чуждо иго, когато знаем за толкова много трагични събития от онзи период, използването на подобни думи ми се струва най-малкото некоректно.  Според мен хората, които използват подобни термини, трябва да си поприказват например с потомците на преживелите трагедията в Батак.

За него българите са древен, мъдър и уникален народ. Като руснак бил впечатлен от положителното отношение на българите към Русия и познаването на нейната култура.

Юрий Исаков заяви, че ако трябва да бъде по-сдържан в оценката си, би определил взаимоотношенията между България и Русия като удовлетворителни. Независимо от спада до 3,5 млрд. евро във взаимната търговия през миналата година, Русия оставала сред водещите търговски партньори на България.