|

София в топ 5 на най-опасните градове в ЕС

Българската столица попада в топ 5 от общо 17 най-опасни градове в Европа. Причината е високото ниво на социално недоволство, смятат анализаторите. „Хората в България, най-бедната държава в Европейския съюз, продължително протестират срещу правителството заради орязани социални привилегии и корупция“, пишат от „Индипендънт“.

Класацията се изготвя всяка година от „Мърсър“, най-голямата световна компания за човешки ресурси, в партньорство с водещи консултантски фирми, с оглед на това дали е безопасно да се работи в тези градове. Подобно класиране помага за калкулирането на годишната заплата на хора, които се командироват. Градовете се оценяват по 39 фактора, групирани в 10 категории.

На първо място, очаквано, е украинската столица Киев заради политическите конфликти в страната. Гръцката столица Атина е на трето място заради икономическата и социалната нестабилност на обществото, а Будапеща е на второ място заради негативните настроения от мигрантската криза.

Италия влиза в класацията с два града – Рим на седмо място и Милано на 17-то. Като причина са посочени зачестилите заплахи от терористични атаки и корупцията в страната. Барселона дели 15-то място с Белфаст, Северна Ирландия. Испанската столица е водеща в света с големия брой джебчии и кражби.

Париж попада в класацията заради терористичните атаки през изминалата година.

Лондон също е в списъка с най-опасни градове в Европа, въпреки сравнително ниското ниво на престъпност. Според анализаторите това се дължи също на нарастващата заплаха от терористични атаки и социалното безпокойство.