|

АТАКА: Вдигайте бързо стена на границата с Гърция! Напрежението там расте! Мигрантите идват

Македонски полицаи край Гевгелия опитват да спрат потока от мигрантиСнимка: ЕПА/БГНЕС

Дни след като АТАКА внесе в парламента проект за решение за издигане на стена на границата ни с Гърция и депутатите от партията предупредиха, че напрежението там ще нараства – то, последното, вече е факт. Именно заради това националистите поискаха огражденията да станат възможно най-скоро, но от 24 март искането им отлежава в чекмеджето на Цецка Цачева.

На 10 април (неделя) група пришълци опитаха да щурмуват гръцко-македонската граница, която е затворена, и там избухнаха безредици с камъни, сълзотворен газ и шокови бомби.

Над 3000 мигранти от лагера в Идомени (Сухово) се опитаха да преминат незаконно, се казва в официално съобщение на македонското вътрешно министерство. При инцидентите бяха ранени 14 полицаи и 9 служители на армията. Три полицейски и пет военни коли са със сериозни материални щети.

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Македония. На границата между двете страни през последните дни има над 10 000 души, които искат да преминат в Македония.

След като е очевидно, че оттам не може да преминат, то единственият им маршрут остава този през България, ако спешно не се приеме в Народното събрание предложението на партията на Сидеров.

Народните представители от АТАКА настояват да се изградят защитни съоръжения по цялото протежение на държавната граница с Гърция, заради мигрантите.

Мигранти щурмуваха гръцко-македонската граница

Според тях националната сигурност и териториалната цялост на България са под непосредствена заплаха, която нито обезоръжените гранични полицаи, нито обезоръжените военнослужещи по границата могат да предотвратят.

Те напомнят, че Македония затвори напълно границата си за нелегалните мигранти, след като Словения, Хърватия и Сърбия обявиха редица ограничения за влизащите на тяхна територия.

От АТАКА още в края на март подчертаха, че в момента на гръцко-македонската граница до Идомени са блокирани хиляди нелегални

МИГРАНТИ, КОИТО ЩЕ ПОТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВЕН ПЪТ

до своята крайна цел – държавите от Западна Европа. Според различни оценки с подобряването на климатичните условия броят им на гръцко-македонската граница ще нараства. Пред същите ще се наложи намирането на алтернативен маршрут. В тази връзка е пределно ясно, че е въпрос на време блокираните на гръцко-македонската граница близкоизточни мигранти да се насочат към България, търсейки проход до западноевропейските държави.

Сделката Турция-ЕС, сключена на 18 март т.г. в Брюксел, блокира Западнобалканския маршрут на трафика през Гърция–Македония – Сърбия.

НО ИЗТОЧНОБАЛКАНСКИЯТ МАРШРУТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ОСТАВА ОТВОРЕН

В мотивите на единствените здравомислещи български народни представители пише още, че самият турски президент Ердоган заплаши, че ще натовари „бежанците“ на автобуси и ще ги пусне през Гърция и България. Предвид невъзможността да пресекат Гърция, тези контингенти ще използват единствения възможен маршрут – този през отворената, неохранявана гръцко-българска граница.

АТАКА припомя, че на 21 март австрийският вътрешен министър Йоахана Микл-Лайтнер, оповести, че в България могат да нахлуят 1,1 милиона мигранти.

Ранени са няколко македонски служители на реда

В тези условия България няма друг начин да ограничи нахлуването освен чрез защитни гранични съоръжения, които не само препятстват свободното движение на мигрантите, но освобождават човешки ресурс за дългосрочна охрана на двете най-рискови граници – тези с Турция и Гърция, смятат националистите в парламента.

Според тях е необходимо изграждането на защитното съоръжение по границата по примера на други държави членки на ЕС, включително и такива от Шенгенската зона, които защитиха територията си с телени и бетонни съоръжения.