|

Българският „Лувър” продължава да се руши

Част от мазилката в една от галериите на „Квадрат 500” падна наскоро, сега боята в друга зала е разрушена

Таванът на галерията е оправен, но се появяват нови строителни дефекти, стана ясно след въпрос на проф. Станилов

Преди броени седмици възмутени български граждани изнесоха пред медиите информация, че само осем месеца след откриването на новата Национална галерия „Квадрат 500” се констатира некачествено изпълнение на строителните дейности – пада мазилката в две от залите. За щастие нямаше пострадали посетители, но залите на втория етаж бяха затворени. Какво е развитието по случая, настоя да разбере проф. Станислав Станилов от АТАКА. Той зададе парламентарен въпрос към културния министър Вежди Рашидов в петък.

Произведенията на изкуството, които се намират там – склуптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов, бяха евакуирани. Ръководството на галерията обясни инцидента със студа и топенето на падналия сняг, повредили една от регулиращите атмосферата в сградата инсталации. „Подобно обяснение е нелепо за сграда, открита тържествено миналата година след ремонт за 27 млн. лева”, посочи проф. Станилов от парламентарната трибуна.

Атакистът настоя да разбере  кой е отговорен за некачественото изпълнение на този ремонт, колко ще струва отстраняването на щетите и кой ще плати.

Традиционно за ГЕРБ министърът се оправда с предишното правителство, че замразило проекта и това довело до падналата мазилка.  Рашидов призна и за още един дефект. Миналата седмица са се разрушили и два квадрата от боята вследствие на образувалия се конденз.

Културният министър поясни, че към момента са извършени всички необходими ремонти. Те са били за сметка на фирмата, тъй като все още сградата е в гаранция.

Проф. Станилов остана удовлетворен от отговора и допълни, че няма значение дали нарушенията в конструкцията са малки или големи.

„Всичко е еднакво, защото малкото винаги води към голямото. Всеки народен представител трябва да не изпуска такива нарушения и трябва да пита министъра, а на министъра това му е дългът – да отговаря, както трябва”, заключи депутатът от АТАКА.