|

Меркел унижи 500 милиона европейци

3 милиарда евро сега и още 3 през 2018 г. – това е спора­зумението между Евросъюза и Турция. В замяна Анкара обе­щава да задържи при себе си мигрантите от Близкия изток и Африка, а нелегалните, стигна­ли до гръцките острови, да ги прибира обратно. Това са само част от унизителните договоре­ности, на които ЕС клекна пред Ердоган и Давутоглу.

Така Европа опитва да се справи с мигрантската криза. Съдейки по настроенията на част от евролидерите, те не са доволни от това споразу­мение, тъй като инициатор на пазарлъка с Турция е Ангела Меркел. Тя обеща на Анкара освен другото, да си помисли сериозно за безвизов режим и скорошно влизане на Тур­ция в ЕС.

Кипър, който съвсем не е в приятелски отношения с Тур­ция, обещава да наложи вето на влизането й в съюза. Англия е категорична, че безвизово влизане на тур­ци на Острова няма да има. Италия нарече ставащото са­моубийство.

Европейски­те специални служби вече заявяват, че планът на канц­лерката едва ли ще сработи – тези, които наричат себе си гости на фрау Меркел, ще продължават да идват през Балканите, или през Северна Африка, или през Кавказ.

Проблемът с мигрантите вече удари, и то болезнено, по самата Меркел. През измина­лата седмица бяха обобщени резултатите от изборите в три федерални провинции, в кои­то живеят 20% от гражданите на Германия. Във всичките три партията на Меркел отстъпи позиции, при това много ус­пешно се реализираха десни­те, т.е. противниците на миг­рантите.

Това е отговорът, от който канцлерката се страхуваше. И дори е психологически удар. Нали точно в Германия досега се стараеха да не афишират десни възгледи. Този подем на десните настроения в Германия е очакван резултат от работата на Ангела Меркел.