|

Националист към МВР шефката: Радикализират ли се мюсюлманите в „Люлин“?

Какво правят дипломати и депутати в незаконен молитвен дом, пита Николай Александров от АТАКА

Какво прави МВР, за да изясни случващото се в незаконния мюсюлмански молитвен дом в столичния квартал „Люлин”? Има ли внедрен човек, който да проучи дали там не се проповядва радикален ислям? Силовото ведомство изяснило ли е защо политици и дипломати редовно посещават срещите и молитвите там, а не официалната джамия в София? Тези въпроси отправи Николай Александров от АТАКА към вътрешната министърка Румяна Бъчварова.

Той припомни, че става дума за помещение, което не отговоря на упоменатите в официалните документи специфики, като цел на използване на сградата – регистрирана е като склад за обувки, а не молитвен дом. „Фирмата, която е обявена като собственик на имота, е свързана с фондация „Тайба”, на която един от основателите е изгонен от България, заради нелегално проповядване срещу държавата”, допълни националистът. Александров посочи и грама на бивш американски посланик в България, в която се твърди, че фондацията, която е свързана със собствеността на имота, има за цел да подчини Главното мюфтийство в България чрез дарения и по този начин да създаде финансова зависимост. Според българските служби тази фондация цели радикализирането на българските мюсюлмани.

„Притеснително е и присъствието на народния представител Хюсеин Хафъзов на това място, както и на дипломатически автомобили от Йемен, Румъния, Либия и Судан”, заяви депутатът. „Явно е, че в сградата се проповядва политическа и религиозна идеология”, каза още Александров.

Бъчварова си изми ръцете с ДАНС, в чиято компетенция бил незаконният молитвен дом. Службата не е под нейно ръководство и така тя пресече опита на атакиста за внасяне на яснота по случая. Силовата министърка изнесе откъслечна информация, която й била предоставена от ДАНС.

От отговора й стана ясно, че в началото на регистрацията си фондацията е осъществявала дейността си в сътрудничество с Главното мюфтийство и финансира строителството на мюсюлмански храмове, организиране на поклонения и обучение по ислям. „Към момента регистрацията на фондацията е активна, но от 2012 г. няма данни да развива дейност”, поясни Бъчварова.

По думите й през 2012 г. в 9-то РПУ е имало подаден сигнал от граждани, че на паркинг във временни постройки се събират множество хора от арабски произход. Полицаи, извършили проверката, са установили, че помещенията в района на паркинга се използват като молитвен дом на мюсюлмани. Става ясно, че за една от съседните постройки има разрешение за молитви от Главното мюфтийство и Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет, но не и за конкретния склад за обувки.

Мерките, които МВР предприема, включват периодичен обход в района на молитвения дом, наблюдение и проверки на лица със съмнително поведение.

„Не Ви ли се струва странно, че на такива срещи присъстват дипломатически лица на други държави в дом, който е регистриран като склад за обувки? Това само по себе си представлява нарушение, тъй като не е регистриран като молитвен дом”, репликира Александров.