|

Николай Александров към Бъчварова: Юмручното право по пътищата се превърна в обичай

Какво ще направи МВР, за да спре агресията, попита депутатът от АТАКА

Какво ще направи вътрешният министър, за да спре нарастващата агресия по пътищата? Отговор на този въпрос настоя да получи депутатът от АТАКА Николай Александров по време на парламентарния контрол.

Националистът даде за пример инцидентите от последните седмици, когато в медиите се показаха кадри от раздаване на улично правосъдие след пътни инциденти в София и страната.

„Виждаме, че се е превърнало в обичай и практика да се раздава юмручно право, вече и с бухалки, и прочее. Това доведе и до нелеп смъртен случай във Враца, доведе до редица счупвания, сериозни травми и поражения на български граждани”, припомни Александров. Той беше категоричен, че тези методи на саморазправа трябва да бъдат спрени. „Не е нормално в XXI век, в държава от ЕС, нормални, разумни и мислещи хора, да реагират по този начин”, посочи депутатът от АТАКА.

Кадър от раздаване на улично правосъдие след пътен инцидент в София

В отговора си вътрешната министърка Румяна Бъчварова изнесе справка за извършените проверки, които се провеждат, но нямат пряка връзка със зададения въпрос за агресията по пътищата. Тя допълни, че се предвиждат промени в Закона за движение по пътищата и  Наказателния кодекс.

Александров репликира, че МВР не трябва постоянно да догонва проблемите, а да има превантивна функция. Той разказа на Бъчварова и как автопатрул подминава, без да санкционира таксиметров автомобил, който е спрял на пешеходна пътека. Не само в София, но и на редица места в страната има пътни знаци, които не се спазват”, допълни депутатът от АТАКА.

Има граждани, които не възприемат българския полицай по начина, по който е бил възприеман в миналото, както съответства на пагона и на униформата му”, заключи Николай Александров.