|

След въпрос от АТАКА: Рашидов крие виновните за срутена къща, в която е отсядал Левски

За разлика от много случаи сегашният собственик е бил загрижен за опазване на сградата, която е паметник на културата, заяви от парламентарната трибуна проф. Станилов

Културният министър Вежди Рашидов скри виновниците за срутването на историческата къща „Кокона Анастасия” във Велико Търново. Той не отговори и дали отговорните лица са били санкционирани. Това трябваше да стане ясно миналия петък след парламентарен въпрос на депутата от АТАКА проф. Станислав Станилов към Рашидов. Министърът обаче предпочете да издекламира каква кореспонденция се е водила между ведомството и собственика, но нищо повече.

През третата седмица на януари 2016 г. се срути най-старата къща в град Велико Търново, която се намира на ул. „Никола Пиколо” и е принадлежала на сестрата на Никола Пиколо, Анастасия. Постройката е на три века и в нея е отсядал Васил Левски.

За разлика от много случаи сегашният собственик е бил загрижен за опазване на сградата, която е паметник на културата. Той е направил своевременно и съответно искане за разрешение за ремонт по надлежния ред към Националния институт за недвижимо културно наследство, но поради немарливост или по други причини разрешението е било бавено две години, през които на къщата са нанесени непоправими щети и тя започва да се разпада.

„Едно е да се възстанови паметник, а друго е той да се реставрира в готов автентичен вид. Тази къща беше обявена за паметник на културата през 1964 г. Тогава положението беше съвсем друго и къщата имаше друг вид”, репликира проф. Станилов.

Господин Министър, вашите сътрудници  много добре са подредили всички подробности, които казахте, но не разбрах кой конкретно е отговорен за този голям гаф. Кой трябва да носи отговорност, да бъде наказан”, заключи депутатът от АТАКА.

Въпреки че имаше почти 3 месеца да се запознае с фактите и обстоятелствата около въпросния случай, Рашидов обеща да направи проверка кой е виновен, да го накаже и да уведоми проф. Станилов.