|

След разкритие на АТАКА: Прокуратурата погна община Добрич за тролейбусната мрежа

Върховната касационна прокуратура е възложила извършване на проверка по сигнал на народния представител от АТАКА Калина Балабанова, която е зам.-председател на комисията за борба с корупцията. Националистката подаде жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу кметицата на Добрич Детелина Николова за умишлено унищожаване на тролейбусния транспорт в града.

След приключването на проверката е образувано наказателно производство срещу виновно длъжностно лице от администрацията на община Добрич за това, че в периода от юли до ноември 2014 г. е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения – превишило е властта и правата си с цел да набави за „Балмет“ ООД облага и да причини на община Добрич вреда, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за общината в размер на над 300 000 лева – престъпление по чл. 282, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Ръководството и надзорът върху досъдебното производство са възложени на Софийската градска прокуратура и понастоящем се провежда разследване, като към момента няма лице с повдигнато обвинение.

Припомняме, че Балабанова и общинският съветник от АТАКА в Добрич Атанас Атанасов разкриха схемата на градоначалничката и сигнализираха всички институции. В края на 2014 г. местният парламентарист попита Николова каква е причината, поради която контактната тролейбусна мрежа е предадена на купувача един месец преди окончателното плащане. В питането си той съобщи факти, които поставят в конфликт на интереси купувача и оценителя. Оказа се, че оценителят е и пълномощник на купувача, което поражда конфликт на интереси.

Гербаджийското управление в Каварна се опита да продаде на търг и два имота на „Тролейбусен транспорт”, в които удобно бяха пропуснали да отбележат находящите се сгради и така отново да бъде ощетена общината.

Вестник „Атака” ще продължи да следи развитието на случая и дали и кога ще има повдигнати обвинения срещу виновното длъжностно лице.