|

Турция всекидневно разстрелва сирийски бежанци на границата

Бежанските лагери в Турция не са пълни, докато Анкара твърди обратното, за да изнудва Европа за милиарди евро

„Амнести интернешънъл“ бие тревога, Москва иска международно разследване на престъплението

Магдалена Ташева, народен представител на ПП АТАКА

 

В началото на февруари т.г. гръцкият сайт euro2day.gr  публикува протоколи на срещата на Г20, провела се в турския курорт Анталия на 15-16 ноември 2015 г. От тях стана ясно, че при разговор с президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск домакинът Реджеп Тайип Ердоган е заявил:

„Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и можем да качим бежанците на автобуси…Как ще се справите с бежанците, ако нямаме споразумение? Ще разстрелвате бежанците ли?!“

От Европейския съвет и Европейската комисия отказаха да потвърдят или да отхвърлят автентичността на документа. От прессекретариата на президента на Турция пък не коментираха информацията, но по-късни изявления на Ердоган и външния министър Мевлет Чавушоглу косвено я потвърдиха. Например със заявления, че „милионите (?!) бежанци“ в Турция, за които Анкара била похарчила вече 10 милиарда евро, не са само турски проблем, те са проблем и на Европа, и на ООН.

„Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници… Народът на Турция настоява европейците да си отворят границите“, заяви и Юмер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието, явно цитирайки своя партиен шеф Давутоглу.

Ясно е, че Ердоган е рекетирал Европа със заплахата да качи бежанците на автобуси и да ги засили към Европа през България и Гърция. И така си е издействал споразумението от 16 март т.г., което задължава Европа да предостави безвизов режим на 80 милиона турци, да им плати 6 милиарда евро до 2018 г. и да приема мюсюлмани, които твърдят, че са сирийски бежанци, ако и вече да са живели 3-4-5 години в Турция, а повечето от тях и са работили там.

Тук не наглостта на турската страна трябва да ни шокира – с нея ние в България сме свикнали, приемаме я като даденост. Шокиращо е безсилието на двамата евролидери Юнкер и Туск пред лицето на изнудвача Еврдоган.  На подигравката му „Как ще се справите, ще разстрелвате бежанци ли?!“  Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск можеха да отговорят: Да, можем и да разстрелваме, както ти самият правиш по турско-сирийската граница“.

Защото Турция регулярно, фактически всекидневно разстрелва нежелани

случайни, спонтанни бежанци от бойните полета на Северна Сирия. И разстреляните не са само сирийски кюрди, напротив, повечето са араби. Анкара пуска в двете посоки само „бунтовниците“ и техните многочислени семейства. Фактите, регистрирани на видеозаписи и фотографии, са известни на цял свят от самото начало на ислямистката интервенция срещу Сирия, започнала през март 2011 г.

Турция посреща дори сирийските деца с насочени към тях дула. Преди дни трима невръстни бежанци бяха разстреляни заедно с родителите си на границата

Още през 2012 г. кореспонденти на западни медии разследваха ситуацията по границата, като се присъединяваха към семейства на сирийци, търсещи убежище в Турция. Стана ясно, че границата е напълно милитаризирана и през деня никой не може да я премине, без да бъде забелязан. Затова групите бежанци се движеха нощем.  Зрителите по света виждаха как с приближаването на дадена група към граничната ивица отсреща се чуват крясъци на турски език, а над главите на бежанците свистяха „шлейфовете“ на откоси с трасиращи куршуми.

На 20 ноември 2014 г. „Асошиейтед прес” (АП)  съобщи, че между декември 2013 г. и август 2014 г. най-малко 17 души са били разстреляни от турски граничари при опит да влязат на турска територия. Агенцията се позовава на доклад на „Амнести интернешънъл” от края на 2014 г. Освен убитите докладът цитира по дати и място още 10 случая, при които 31 цивилни сирийци, опитващи се да пресекат границата, са били пребити от турските й пазители, но са останали живи.  (Syria refugees ‚shot and killed by Turkey border guards‘, The Telegraph, 20Nov 2014).

Преди няколко седмици базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права (издържана от враговете на сирийското правителство – Британия, САЩ, Катар и Саудитска Арабия) съобщи, че за последните 4 месеца, т.е. от декември 2015 г. до 31 март 2016 г.,

на сирийско-турската граница е разстреляна група от 16 бежанци, сред които жени и 3 деца.

Освен тях на 6 февруари в източния край на 900-километровата граница, недалеч от КПП Рас ал-Айн турски граничен пост е убил мъж и дете, опитващи се да минат границата.

На 5 март в западния край, при Гювечи граничарите са разстреляли още двама бежанци. („Turks shoot to kill as refugees cross border“, The Times, 31 Mar 2016)

Дотук станаха 20 – само за 4 месеца.

Тазгодишният доклад на „Амнести интернешънъл” е още по-категоричен – това е „всекидневна практика“, се казва в документа.

И според трафиканти, разпитани от британското списание „Тайм“, убийствата на сирийски бежанци са всекидневна практика на турските гранични войски.

Броят на убитите е много по-голям, но труповете биват заравяни в „конфликтната погранична зона“, където никой не смее да припари, затова истинският брой остава неясен, обяснява един трафикант, цитиран от британския в. „Индипендънт“ от 1 април т.г.

Освен убийствата, които трябва да откажат сирийците да търсят убежище в Турция, Анкара прилага и друг похват – хиляди мъже, влезли от Сирия в Турция през последните 5 години, биват депортирани обратно в родината си, твърдят от „Амнести”.

Във връзка със зачестилите информации за убийства, често групови, на бягащи сирийци, Москва поиска международно разследване.

„Нужно е международно разследване. Ако информациите бъдат потвърдени, то онези, които са разстрелвали идващите от Сирия цивилни лица, трябва да получат бързи присъди“, заяви Константин Долгов от руското външно министерство. (Виж „МИД РФ призвал расследовать данные о расстреле беженцев на турецкой границе», РТ, 31 март 2016)

Същото заяви и зам.-председателят на Комисия за сигурност и отбрана в горната камара на руския парламент Франц Клинцевич.

Брюксел, който обяви Турция за „трета безопасна страна“

също декларира загриженост и готовност за разследване на случаите. Говорителката Наташа Барто заяви на 31 март, че Еврокомисията ще постави въпроса при разговорите си с правителството на Давутоглу.

Ден по-късно и говорителят на правителството в Берлин, Георг Щрайтер, уведоми медиите, че и Германия ще проверява изнесеното в докладите на „Амнести интернешънъл” от 2015 и 2016 г.

Тези доклади дават и друга много интересна статистика. Към края на 2014 г. турското правителство твърдеше, че изхранва 1,6 милиона бежанци, за което вече е похарчило $4 милиарда.  „Амнести интернешънъл” обаче уточнява, че от този брой само 220 хиляди живеят в 22-те бежански лагера, които Анкара изгради по границата си със Сирия, т.е. средно по около 10 000 в лагер. Къде са останалите 1,38 милиона бежанци?! Анкара твърди, че те са се пръснали на външни адреси – повечето в градовете и селата в Южна Турция,  но стотици хиляди и във вътрешността. Например в Истанбул живеят и работят около 330 000 сирийски бежанци.

Никой не се усъмни, нито провери този брой. Няма как да проследиш, камо ли да преброиш милион и половина човеци без лични документи, пръснати по една територия, близо 8 пъти по-голяма от България, с население 79,7 милиона. В огромните полиси като Истанбул, където дори редовен турски гражданин, притежаващ автентични лични документи, може да остане анонимен с години, всеки пришълец с измислено име, снабден с фалшив паспорт от трафикантите, може да стане напълно неоткриваем. Още повече, че е неразличим по вяра, облекло и начин на живот от населението на страната.

Брюксел не дава отговор и на друг, изключително остър въпрос – защо над 60% от нахлулите в Европа „бежанци“ са афганистанци, пакистанци, балучистанци, африканци и прочее, но не и сирийци. Те идват от Турция. Как са попаднали там и защо не са депортирани обратно в страните на своя произход? Защо в Истанбул има магазини, които продават тонове спасителни жилетки на желаещите да се прехвърлят в Европа по море. Но няма нито един осъден трафикант? Напротив, турските трафиканти станаха звезди, те ежеседмично дават интервюта на Си Ен Ен.

Ясно е, че Турция се стреми да печели милиарди, раздувайки бройката на бежанците, които е приела на своя територия. Колкото повече бежанци декларира, толкова повече милиарди ще получи от Евросъюза. Тогава защо никой от Европа досега не отиде да преброи колко са обитателите на 22-та лагера, да ги разпита, за да разбере що за стока са, дали наистина са сирийци, дали са участвали в сражения, а после да изиска от Анкара доказателства, че броят на пръснатите из територията й „сирийски бежанци“ са наистина не по-малко от 1380 000? Нали ние, европейските данъкоплатци, ще ги издържаме с траншове от по 3 милиарда всяка година?

 

 

Анкара издига стена от бетон по браздата

Докато управляващите мекотели в България се чудят как да охулят гражданските отряди за защита на границата, само защото вързали със силиконови ленти („свински опашки“) ръцете на нахлуващи от Турция афганистански талибани, турците стрелят на месо. Стрелят срещу сирийците. Иначе афганистанци, пакистанци, нигерийци и прочее джихадисти са приети добре от турските тайни служби, които ги прехвърлят в България и Гърция.

Оградата между Турция и Сирия ще бъде двойна бетонна и разделена с път за патрулите. Тя ще бъде охранявана от цепелини, дронове, бронирани автомобили и наблюдателни кули

Докато Румяна Бъчварова и нейният началник Борисов се чудят как да забавят строежа на нежната като дантела гранична ограда с Турция, за да могат по-дълго да усвояват милионите контрабандирани евро на „бежанците“, Анкара гради огромна железобетонна стена по границата си със Сирия. Тази граница никога не е била „зелена“. Там винаги е имало телена ограда тип „бруно“.

Но след като граничният сирийски град Тал Абаяд бе освободен от отрядите на сирийските кюрди през юни 2015 г. и подгонените  главорези на „Ислямска държава“ заедно със семействата си нахлуха в Турция, разбивайки оградата, Анкара реши да я укрепи.

В момента са готови (завършени) около 100 км от двойната бетонна стена, висока 3 метра, която ще разделя Турция от Сирия. Стената ще покрива 560 км от границата. Всяка точка на проникване ще бъде запушена, с изключение на високите планински участъци, които играят ролята на естествена преграда.

А ние ще плащаме по 3 милиарда евро на Ердоган да се грижи за „бежанците“, а?!

 

 

Анкара уби 100 сирийчета с „ваксина“ за морбили

През септември 2014 г. постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари обвини заместник-генералния секретар на световната организация Валъри Еймъс за смъртта на сто сирийски деца вследствие от ваксинация срещу морбили. Некачествената ваксина е била произведена в Турция, а Еймъс е отговорна заради решението да работи с бунтовниците от северната провинция Идлиб, каза Джафари, цитиран от британския „Телеграф“. Световната здравна организация и УНИЦЕФ потвърдиха смъртта на 15 деца от областите Идлиб и Деир Ез-Зор.