|

2,5 млн. българи живеят под прага на бедност

АТАКА настоява минималните пенсии в България да са минимум 500 лв., за да се доближат поне малко до минималните възнаграждения на възрастите в другите страни членки на ЕС

Минималната пенсия у нас два пъти под линията на мизерията

Боян Аспарухов, АЛФА ТВ

От КНСБ обявиха, че над 2,5 млн. българи живеят под прага на бедност. Това означава, че почти половината от всички българи са толкова бедни, че не могат да покриват разходите си за храна, здраве, образование и поддържане на дома.

Изчислено е, че месечната издръжка за живота на едно четиричленно семейство у нас е 2242 лв, по 560,55 лв. на човек. 30% от всички домакинства у нас имат доход под прага на бедност, който обаче не е 560,55 лв., а доста по-малко. Ако е такава ситуацията при четиричленните домакинства, представете си каква е реалността при пенсионерите. Вместо четирима, те са двама. Ако намалим наполовина издръжката на четиричленно семейство означава, че двама души трябва да разполагат с 1121 лв. на месец, за да могат да се издържат. Т.е. всеки един от тях да взима пенсия по 550 лв. минимум. Това е далеч от реалността. Далеч от реалността у нас живеят 2,5 млн. българи.

Средната пенсия в България е  312,89 лв. Очаква се от 1 юли да достигне 331,62 лв.,  а минималната 161,38 лв. Ако се вземе под внимание, че за месец необходимата издръжка е около 560 лв., става ясно, че тя надвишава средната пенсия у нас, а минималната е около два пъти по-ниска от тази необходима сума.

2 186 200 са пенсионерите у нас. Ако вземем предвид информацията на КНСБ, според която 2,5 млн. души живеят под прага на бедността, означава, че освен всички пенсионери и голяма част от домакинствата влизат в това число. У нас има и пенсии, които надхвърлят 900 лв., но ги получават малцина. Освен това прагът на бедността е под тези 560 лв., необходими за нормалната издръжка на един човек в България.

Пенсионерите са хората, които цял живот са работили за държавата. Трудът от техните ръце все още ни заобикаля. Вместо уважение към свършеното през годините, 2 милиона българи днес

преживяват старините си по най-унизителния начин.

30% от всички домакинства у нас мизерстват

Десетилетията труд в полза на България, днес са възнаградени с пенсия, която е няколко пъти по-ниска от прага на бедността. Направих сравнение какви са била минималната пенсия и прагът на бедност през годините по данни на НСИ (виж таблицата).

Дотам стигнаха нещата, че прагът на бедност можеш да го прехвърлиш с две минимални пенсии. Взимаш, да речем пенсия от 157, 44 лв. през януари, но не трябва да харчиш. Пестиш. Не пускаш водата да тече, тя струва пари. Не пускаш да работят никакви електрически уреди,

изключваш хладилника, в него и без това няма нищо,

защо да работи напразно. Не пускаш котлони и печки, защото се харчи ток. Излизаш навън и си намираш нещо в кофата. Хората обикновено хвърлят в кофата нещо, което са сготвили, но не са го изяли и затова са го изхвърлили. Това им е хубаво на кофите, че много често можеш да си намериш сготвена храна. Е, не е топла храна, това все пак са кофите, но като я подържиш малко в устата си,  храната се стопля. През нощта не палиш лампа. Нощта се спи. Не се палят лампи. Ако не можеш да спиш, ще стоиш на тъмно. Ако не искаш да стоиш на тъмно през нощта – спиш. Но не палиш лампи. Сутринта ще стане светло и тогава ще виждаш нормално. Така, при такъв режим, може да спестиш минималната пенсия от единия месец и като дойде краят на втория месец и вземеш още веднъж минималната пенсия, ще можеш да прескочиш прага на бедността… Но трябва да вземеш две минимални пенсии. Но понеже не можеш да вземеш две минимални пенсии за един месец, трябва да спестиш едната минимална пенсия и после заедно с другата минимална пенсия вече прескачаш прага на бедност. А 2015 година беше уникална година именно с това, че сборът от две минимални пенсии надхвърля прага на бедността. Остават ти едни 20 лв., с които можеш да си купиш 10 карамфила.

 

Какво е отношението между пенсиите и прага на бедност

Година                  мин. пенсия                     праг на бедност

2009                       136,08 лв.                            295 лв.

2010                       136,08 лв.                            283,80 лв.

2011                       136,08 лв.                            279,7 лв.

2012                       145 лв.                                  286 лв.

2013                       150 лв.                                  286лв

2014                       154,50 лв.                            323,75 лв.

2015                       157, 44 лв.                           295 лв.

*По данни на НСИ