|

Медсетрите у нас с 600 лева, в Абу Даби с 8000 лева

В чужбина най-голямо е търсенето на лекари, мед. сестри, зъболекари, здравни асистенти, кинезитерапевти и рехабилитатори

В ОАЕ предлагат на лекарите до 120 000 евро годишна заплата, а в Англия около

70 000 паунда

Българските медицински сестри са принудени да преживяват с 600 лв. заплата на месец, докато колежките им в Дубай се разписват срещу 5600 лв. Това стана ясно през уикенда, когато във Варна и София чуждестранни фирми предложиха свободни работни места зад граница на родните специалисти.

Най-голямо е търсенето на лекари специалисти и специализанти, медицински сестри, зъболекари, здравни асистенти, кинезитерапевти и рехабилитатори. Най-честите оферти са за Великобритания, Германия, Белгия, скандинавските страни и Ирландия.

Бъдещият работодател предоставя езикови курсове, помощ в намирането на квартира, поемат се и разходите за транспорт. Заплатите са повече от атрактивни и започват от 3200 евро за лекари специализанти и 5000 евро за лекари специалисти. Обединените арабски емирства предлагат до 10 000 евро месечна заплата на лекарите. Стартовата заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно.

Миналата година най-много медицински сестри търсеха начин да заработят зад граница. Най-желаните дестинации бяха Германия, Испания, Англия, Ирландия. Стартовата заплата там е от порядъка на 2300 евро на месец. У нас те получават средно по 500-600 лева.

Прави впечатление, че ако замине в Дубай една медицинска сестра би получавала до 5600 лева, а в Абу Даби заплатата скача на до 4000 евро.

Един зъболекар в Париж пък би получавал между 5 и 10 пъти по-висока заплата, отколкото у нас.

Ето как България губи специалистите си не само в сферата на хуманната медицина, но и редица други отрасли. Докато у нас не бъдат въведени адекватни условия за труд и възнаграждения, тенденцията на „изтичане на мозъци” ще продължи с пълна сила.