|

Над 40 000 сънародници търсят работа в чужбина

Между 50 000 и 60 000 напускат България всяка година, твърдят синдикатите

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина за година. Толкова са хората, консултирани от Агенцията по заетостта (АЗ) за възможностите зад граница през 2015 г., показва справка. Според неофициални данни броят на желаещите да напуснат страната за повече пари е в пъти повече.

Между 50 000 и 60 000 напускат България всяка година, твърдят синдикатите от КНСБ. Според други източници в момента зад граница са над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст. Само в съседна Гърция през 2015 г. пари от сезонна заетост са изкарали над 100 000 българи.

В Европа топ дестинации за българи в селското стопанство са Испания и Португалия, а в сферата на туризма – Австрия и Германия, поясняват експерти на АЗ.

Най-търсени остават IT специалисти, като недостигът в Европа надхвърля 100 000 работни места. Глад на Стария континент има и за технически професии – заварчици, шлосери, електротехници, както и за специалисти в областта на хотелиерството и.

Въпреки твърденията, че в Англия броят на работещите българи е незначителен, проверка във водеща компания-посредник за сезонна работа на Острова в София, показва, че заявките за интервюта по дни вече са запълнени до месец август.