|

Президентът праща 4 от съветниците си на сладки посланически постове

Шефът на протокола на Плевнелиев Иван Кондов (последният вдясно) ще заживее за следващите 4 години в Мадрид

Шеснайсет посланици ще бъдат сменени. Това става ясно от решения на кабинета, с които се предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за отзоваване сегашните титуляри и за назначаване на новите. Решенията за рокадите са взети от правителството миналата събота и не бяха оповестени. Мандатът на повечето от дипломатите изтича тази година, а на някои от тях е многократно удължаван.

Четирима от новите посланици са от екипа на президента Росен Плевнелиев. Директорът на дирекция „Протокол” Иван Кондов ще заживее за следващите 4 години в Мадрид, където ще смени Костадин Коджабашев. Кондов е с сериозна биография в дипломацията от 1995 г.

Секретарят по социални политики, младежта и спорта на президента Деяна Костадинова ще представлява България в ООН в Женева на мястото на Иван Пиперков. Костадинова беше вицепремиер и социален министър в служебното правителство на Марин Райков.

Секретарят на президента по култура, образование и национална идентичност Мартин Иванов, който също беше служебен министър, но в кабинета на Георги Близнашки, отива в Естония вместо Любомир Тодоров. От същия служебен кабинет е и друга президентска съветничка – Йорданка Чобанова. Тя ще замени кабинета си на „Дондуков” 2 с посолството ни в Словакия, на мястото на Маргарита Ганева.

Документите на още няколко президентски съветници се подготвят за посланици, твърдят столични медии, близки до бизнес кръга около Плевнелиев и Иво Прокопиев.