|

САЩ рекетират Европа за ТТИП

Германският в. „Зюддойче цайтунг“ публикува разкрития, от които става ясно, че Вашингтон заплашва ЕС, ако откаже да подпише Трансатлантическото споразумение

Докато се усетим ще бъдем поробени от транснационалните корпорации

Заметено под килима на медиите остана, че Щатите продължават да рекетират Европа и да я натискат да приеме Трансатлантическото търговско споразумение. Най-големият германски вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува разкрития, от които става ясно, че Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от страна на Евросъюза, ако той се откаже да подпише и приеме Евроатлантическото споразумение. До публикуването на тези документи преговарящите открито заявяваха, че САЩ с уважение се отнасят към опасенията на европейците. Оказа се, че САЩ не се отнасят с уважение, а напротив, натискат, рекетират като обикновени бандити, мутри, каквито всъщност са.

САЩ са световната мутра

Документите, които са публикувани в изданието също така хвърлят светлина върху различията между преговарящите страни по отношение на правното сътрудничество и правните регулации. САЩ искат значително ограничаване на влиянието на европейските законодатели по отношение на икономическите решения. Според експерти, това може сериозно да навреди на екологичната ситуация в ЕС. Вестникът дава следният пример: „ЕС забранява 1382 различни химикала в производството на козметика, за разлика от САЩ, където са забранени само 11“. С този дребен пример се дава яснота какво ще стане, ако ЕС, включително и България, се съгласят да подпишат това Трансатлантическо споразумение. Всички тези регулации, които са срещу вредни вещества, срещу ГМО продукти ще отпаднат.

Досега Европа се съпротивляваше, сега тя е притисната

Германското издание отбелязва, че благодарение на тези документи, за първи път през последните три години може да се разбере как вървят преговорите между САЩ и ЕС. Преди това имаше само спекулации, допълва вестникът. Публикуваните документи са в размер на 248 страници. В тях за първи път се вижда позицията на САЩ. Тоест, разобличителните документи, които са излезли в „Зюддойче цайтунг“ дават представа как САЩ рекетира Европа, за да приеме Трансатлантическото споразумение.

Нещо да сте чули по този въпрос? Някой да е коментирал в сутрешен, вечерен, полунощен блок? В някое публицистично предаване на т.нар. национални, всъщност антинационални телевизии? Не сте видели, защото този въпрос е забранен, той е табу. Имаше една среща в парламента, в която участва АТАКА, представители на другите групи и евродепутати. Представители на ГЕРБ в Европарламента бяха довели лобисти на Трансатлантическото споразумение да ни обяснят колко било полезно, хубаво, как ще разшири търговията и ще отвори работни места. Истината е, че

това споразумение ще отвори врати за ГМО продукти,

които досега все пак Европа забраняваше. Ще отвори врати за транснационални компании, които в основата си са американски, но и не само. За които вече законодателствата в страните-членки на Евросъюза ще се променят така, че да не може държавата, на която територия идва транснационалната компания, да не може да каже копче, тоест да не може да претендира нито за заплати, нито за условия на труд, нито за спазване на екологични правила. Всичко това отива на кино. И ако някоя държава все пак надигне глас и примерно някой по-мъжки държащ се премиер като Орбан реши да каже нещо – веднага следва Арбитражен съд, това е включено в споразумението.

Държавите губят и последния остатък от суверенитета,

който все пак сега се заблуждават, че имат. Той изчезва. Икономически те не могат да се защитят, т.е. огромните компании, които ще влязат, ще прегазят всичко дишащо собствено в тези държави. Това ни чака, ако подпишем Трансатлантическото споразумение.

Но пак ще повторя и ще обобщя тази тема с извода, че по този въпрос българските медии, извън АЛФА и вестник „Атака“, не говорят нищо. Опитите да се проведе дискусия се заглушават под влияние на американското посолство, което на практика управлява България.

Коментар на лидера на АТАКА Волен Сидеров в авторското му предаване „Неделник“ по АЛФА ТВ