|

АЕЦ „БЕЛЕНЕ” СПРЯН ПОД ДИКТАТА НА САЩ

БИВШИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ РАПОРТУВАЛ ДИРЕКТНО НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ

 

 

МИНУТИ след като кабинетът „Борисов” 1 спря ядрения проект, Младенов се обадил в канцеларията на Хилъри Клинтън да отчете изпълнената задача

Бившият външен министър в пър­вия кабинет „Борисов” Николай Младенов е рапортувал директно на Държавния департамент на Съедине­ните щати във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ и насто­ящ кандидат за президент Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уи­килийкс“.

Изтеклата кореспонденция относ­но България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри от 28 март 2012 г. Малко по-рано същия ден български­те власти обявиха прекратяването на проекта за нова ядрена централа.

В писмото си Съливан препраща на Клинтън информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енер­гетиката в Евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън, Съливан заключава: „Не лоша рабо­та“.

Ето и имейла на Морнингстар до Съливан, който впоследствие е пре­пратен до Клинтън:

„Уважаема

г-жо Държавен секретар,

В момента съм в Атина по време на натоварено пътуване до Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България то­ку-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по вре­ме на вашата визита в София. Той каза, че Русия е кооперативна. Бъл­гария ще вземе във владение един от реакторите, който вече е завършен и ще го инсталира на площадката в Козлодуй. „Уестингхаус“ си говори с българите за развитието на проект в Козлодуй чрез използването на руски реактор.

С уважение, Дик“

ФАКСИМИЛЕ от кореспонденцията за затварянето на АЕЦ „Белене”, изтекла в „Уикилийкс”

Информацията стана публична, след като порталът „Уикилийкс“ пуб­ликува хиляди електронни писма на Клинтън, изтекли през личния й ком­пютър, който ползвала за служебни цели.

Припомняме, че това нерегла­ментирано използване на личен имейл-сървър е повод за разследване­то срещу Клинтън, като наскоро ФБР за пореден път привика Клинтън и я подложи на няколкочасов разпит.

От тази кореспонденция и от поло­жителната оценка на Джейк Съливан става ясно, че администрацията на Клинтън и дипломатическите мисии на САЩ в региона са въздействали на българското правителство за спиране­то на АЕЦ „Белене“.

През февруари 2012 г. Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов. Тогава тя се срещна с министър-пред­седателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, а Младенов лично я посрещна на летище „София“.

На 1 април 2012 в разговор с Ни­колай Младенов, Клинтън поздрави България за „трудното решение“ на кабинета да спре проекта АЕЦ „Беле­не”. Тя заяви, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия.

След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

На 27 януари 2013 година българ­ският избирател гласува категорично за строежа на АЕЦ „Белене”, като над 60 процента от упражнилите правото си на глас подкрепиха референдума за изграждането на втора ядрена елек­троцентрала у нас. Въпреки това пар­ламентът не се съобрази с волята на избирателите, а с този уличаващ доку­мент стават ясни и причините за това.

 

ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ: МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ РАБОТИ ЗА ВАШИНГТОН,  НЕ ЗА НАРОДА

Благодарение на „Уикилийкс” разбрахме, че Хилари Клинтън е била у нас, за да заповяда на ко­лониалната ни администрация да затвори печелившия за България проект АЕЦ „Белене”. Става ясно, че Министерският съвет решава да затвори проекта след посещението на Клинтън в България. В началото на 2012 г. тя беше у нас – срещна се с президента Плевнелиев, с Бори­сов. След това в медиите излязоха само протоколните съобщения за подобрените връзки между България и САЩ. Това коментира зам.-предсе­дателят на АТАКА Десислав Чуколов в кулоарите на парламента след като бяха публикувани имейлите на бив­шият държавен секретар на Америка и настоят кандидат за президент Хи­лари Клинтън.

„След решението на МС, Николай Младенов, в пристъп на раболепие, се обажда на някакъв чиновник да предаде на Хилъри Клинтън, че това, за което тя е била в София се е случило. Това показва, че той не е бил български външен министър, а американски чиновник”, допълни националистът.

По думите му управляващите се стремят да покажат по всякакъв начин, че работят за интересите на САЩ, а не за българския народ. Той беше категоричен, че ако АЕЦ „Беле­не” беше реализиран, цената на тока щеше да е значително по-ниска.

Чуколов припомни, че АТАКА многократно е изобличавала Мла­денов в служба на чужди посолства. „Сегашният министър Даниел Митов също беше американски служител, когато зае настоящия си пост”, по­сочи той.

Това показва докъде сме затъна­ли в раболепие, защото българският интерес не се защитава по никакъв начин, а се изпълняват заповедите на Америка. Информацията в „Уики­лийкс” доказва това.

„Като награда пратиха Младенов като специален пратеник на ООН в Ирак, където отново защитава американските интереси”, заключи Чуколов.