|

АТАКА против България да бъде гарант за 1,2 млрд. лв.

Николай Александров заяви, че не е ясно какви са лихвите, причините и условията за даването на държавни гаранции и определи искането като високо рисково

Депутатите от АТАКА не одобриха предложените държавни гаранции за 1,2 млрд. лв., които управляващите приеха да бъдат дадени за Фонда за гарантиране на влоговете в банките пред Световната банка.

Народният представител на националистите Николай Александров разкритикува колегите си, че трябва да се говори компетентно по темата, а не дебатът да се принизява до обикновена говорилня. Причината беше, че първо трябваше да бъдат изслушани шефът на Фонда и финансовият министър и едва след това да започнат изказванията по същество.

Александров се възмути, че условията по споразумението не се представят на депутатите. Според него не е ясно какви са лихвите, причините и условията за даването на държавни гаранции. Още повече защо се налага толкова спешно да бъде взето решението. Той определи искането като високо рисково.

Освен това защо трябва да се дава гаранция за нов заем на някой, който още не ти е върнал първия, зачуди се народният представител.

Депутатът запита и защо това се налага точно в този момент при условие, че премиерът се хвали за 11,5 млрд. лв. излишък в бюджета. Атакистът предположи, че изобщо не са налични и затова се налага толкова бързо да мине одобрението на първо и второ четене.

Александров припомни, че след като Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати гарантираните депозити на клиентите на КТБ, бяха върнати 600 млн. лв. кредити на фалиралата финансова институция обратно във Фонда. Освен това банковата система плаща и 0,5% от влоговете за гаранция към Фонда.

Въпреки това ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ побързаха да сложат параф под държавната гаранция за 1,2 млрд. лв., която беше дадена на Фонда за гарантиране на депозитите.