|

Националистите: Анкара е виновна за атентата на летището, Турция не е сигурна държава

41 загинаха, а над 230 бяха ранени след като трима откриха огън на истанбулското летище „Ататюрк” във вторник вечерта

Има някакъв сблъсък между „Ислямска държава” (ИД) и Турция, която е един от създателите на терористичната организация. Изглежда Анкара не е изпълнила някоя договореност с ИД, защото САЩ сега натискат Ердоган да се справя с ислямистите. Това заяви пред медиите в кулоарите на парламента депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов. Повод стана атентатът на летище „Ататюрк” в Истанбул от вторник вечерта. „Турция не е сигурна държава”, допълни съпартиецът му Десислав Чуколов и се учуди, че хиляди българи продължават да посещават югоизточната ни съседка и то на големи християнски и национални празниците.

Според Станилов Анкара се опитва да използва „Ислямска държава”, за да добие по-голямо политическо влияние в Близкия Изток, но не й се получава, защото терористите са неуправляеми.

„България е интересна за екстремистките организации, но засега у нас няма такъв сблъсък. Подобните организации, които съществуват в страната не са толкова силни и нямат толкова ярко присъствие”, заяви атакистът на въпрос дали е застрашена националната ни сигурност и е възможно да станем жертва на подобни бомбени атаки както Турция.  По думите му турската диаспора в България има исторически опит и тя не обича да се пъха на нагорещени места. Нейното въздействие върху българското общество и държава има друг тип характеристика. Тя е с пасивна подкрепа към турската политика в страната.

В заключение Чуколов заяви, че българските служби за сигурност са под всякаква критика и изрази надежда да не ни сполети съдбата на Турция.

Припомняме, че във вторник на международното летище „Ататюрк” трима души откриха огън около 21.50ч. местно време, а след това се взривиха. Жертвите на атентата до момента са поне 41, а ранените – над 230, като най-малко 13 от тях са чужденци.