|

Национално движение „Русофили“: България и Украйна да прекратят санкциите срещу Русия

Порошенко и Плевнелиев

България и Украйна трябва да прекратят подкрепата си за санкциите срещу Русия, които доказаха своята контрапродуктивност и вредност за всички страни, които имат отношение към тях. Това заявиха в декларация от Национално движение „Русофили“ по повод вчерашното посещението у нас на украинския президент Петро Порошенко.

Русофилите смятат,  че най-важната тема при срещата с Росен Плевнелиев е тази за регионалната и международната сигурност.

„България и Украйна трябва да се откажат от пропагандната  и необоснована теза за възможна руска агресия срещу нашите две страни. България и Украйна трябва да се въздържат от всякакви действия, особено в Черно море, които ескалират напрежението между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга. Такова напрежение по никакъв начин не укрепва регионалната и международната сигурност“, пише още в декларацията им.

„Настояваме българският президент да заяви, че единствено изпълнението на Минските споразумения може да ни изведе на пътя на трайното, стабилно, перспективно и мирно решение на проблемите в региона. Решение, което ще има ключово значение за намаляване и преодоляване на напрежението между противостоящите днес страни.

Искрено се надяваме, че срещата между двамата президенти няма да се превърне в плацдарм за враждебни действия и реторика срещу други страни и народи. Особено когато става дума за народи, чиито исторически, културни и духовни корени са съдбовно преплетени“, пишат още от НД „Русофили“.

„Като страна, исторически и духовно свързана както с Украйна, така и с Русия, България е призвана да бъде фактор на помирението и разбирателството, а не да участва в разпалването и подклаждането на вражди, в основата на които лежат интереси, чужди на нашите народи“, заключват русофилите.