|

Патриоти почетоха 139 години от Освобождението на Свищов

Депутатът от АТАКА Иван Димитров почете паметта на загиналите за свободата на Свищов

Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си от турско робство. На 27 юни 1877 г. руските войски форсират по бреговете на Дунав край града и той става първия освободен от османския поробител.

В храм „Света Троица” бе отслужен Благодарствен молебен. По традиция на Братската могила в местността „Паметниците”, жители и гости на общината се събраха, за да отдадат почит към загиналите български и чуждестранни войни за свободата на Отечеството.

Народният представител от АТАКА Иван Димитров и общинският съветник на националистите в града Петър Петров присъстваха на мероприятието и почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Архиерейският наместник протойерей Руслан Личев и свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха панихида за загиналите за Освобождението на град Свищов.

На Братската могила венци и цветя поднесоха депутатът от АТАКА Иван  Димитров и местният парламентарист Петър Петров. По-късно бяха поднесени цветя в знак на признателност и пред паметника на ген. Драгомиров и монументът, символизиращ стъпването на освободителите в Свищов.

Кулминацията беше зрелищна възстановка на форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов. За последно такава е била организирана преди 39 години.