|

Сидеров за прекратеното от Анкара споразумение за връщане на мигранти: Турция е изнудвач, ЕС да спре самозабравилия се Ердоган

Реджеп Ердоган

Турция е антиевропейска държава, тя работи срещу единството на Европа. Турция е изнудвач и трябва да имаме реципрочни мерки спрямо нея. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред журналисти в НС по повод информацията в медиите, че Анкара е прекратила едностранно споразумението с България за връщането на нелегални мигранти на Турция.

Сидеров предложи силни ограничителни мерки за търговията, потока от хора, които минават през България и за турските тирове, които нанасят много големи щети.

Той припомни, че през 2010 г. АТАКА извоюва решение на НС за обезщетенията за тракийските имоти. Те са за над 10 млрд. евро. „Нищо не се направи досега”, заяви той

Сидеров е категоричен, че към Турция трябва да имаме много изисквания и да прекратим подчиненото си поведение.

„България води грешна политика спрямо Турция. Чувал съм много пъти от президента, премиера и правителството, че тя била приятелска и партньорска държава” поясни националистът.

На въпрос дали ЕС трябва да реагира на действията на Турция, заради неспазването на договора за бежанците, Сидеров настоя българското правителство, премиерът и външният ни министър да изискат в Брюксел част от тези милиарди, които отиват в Турция, да дойдат в България.

„Ние досега повече плащаме на ЕС, отколкото получаваме”, уточни той, позовавайки се на последните данни.

Според него България трябва да инициира действия, които да поставят на място самозабравилия се Ердоган.

По повод решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене”, че трябва да платим на руската страна 550 милиона евро, Сидеров заяви, че ако има правомощия и власт, много лесно би уредил отношенията ни с Москва. „Досега щяхме да имаме централа, тя е полезна за България. Нямаше да плащаме такива санкции, които очевидно са за неизпълнение на договор. При всички случаи смятам, че беше грешка прекратяването на строежа на централата, досега тя щеше да бъде готова, да се изплаща с ток за 19 или 20 години напред, щяхме да печелим от нея”, подчерта Сидеров.

Пред журналистите той каза, че и това решение за спирането на „Белене” е под външен диктат.

„Ние сме за това, България да гледа интереса си, независимо дали има отношения с Русия или Америка, да взима решенията спрямо интереса си, а не под диктат на американски сенатор и министър-председателят да кляка”, заключи Сидеров.