|

След въпрос на АТАКА Москов призова: Родилките да сигнализират, ако им искат допълнителни пари

Цената за избор на лекар не може да е над 500 лв., а за екип над 900 лв., заяви здравният министър

Депутатът от АТАКА Николай Александров попита здравния министър Петър Москов относно т. нар. „безплатно раждане”

По време на парламентарния контрол атакистът заяви, че родилки и техните семейства биват молени или задължавани да правят определени дарения.

Депутатът наскоро се е сблъскал със случай, при който доктор в болница, която има договор с НЗОК, обявява, че не работи с касата, а самата болница предоставя две цени. В тази връзка той зададе въпрос каква цена трябва да плати родилката.

Министър Москов отговори, че от един месец има нова наредбата за право на достъп, според която лечебните заведения, сключили договор с НЗОК, не могат да определят цени, да изискат, да приемат плащания или доплащания от пациенти за предоставената помощ от пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Както и че пациенти и техни роднини не могат да извършват дарения на болниците месец преди деня на хоспитализацията и по време на лечението до последния контролен преглед.

В наредбата е определено, че цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а цената за избор на екип не може да надхвърля 900 лв.

Допълнителни услуги се заявяват само писмено от пациента и те са право, а не задължение.

В заключение Москов обясни, всяко искане за заплащане или доплащане на гарантираните услуги е нарушение. В този смисъл той помоли депутата от АТАКА ако знае за някакви нарушения, да бъдат предоставени на министерството моментално.