|

ВЪПРЕКИ МЕСЕЧНИТЕ ДЕЗИНФЕКЦИИ НА ЦЕНТЪРА В ХАРМАНЛИ: КРАСТА И РЕДКИ БОЛЕСТИ ПО МИГРАНТИТЕ

Част от мигрантите имат рани от инфекция по телата си. От здравната инспекция съобщиха за случаи на краста и съмнения за лайшманиоза, а вече се знае и за случай на малария

 През седмицата медиите информираха, че е започнала дезинфекция на бежанския център в Харманли заради опасенията на хората, че мигрантите ще пренесат опасни зарази.

Вестник „Атака“ се свърза с пресцентъра на Държавната агенция за бежанците, откъдето обясниха, че това не е вярно. По думите им „всеки ден се дезинфекцира спалното бельо и дрехите на бежанците, а всеки месец целия лагер“.

Изглежда това е крайно неефикасно, тъй като бяха установени зарази по пришълците и центърът беше сложен под карантина, за да се изследват и лекуват над 3000 мигранти.

Миналата неделя жителите на Харманли и „Обединените патриоти-НФСБ, АТАКА, ВМРО“ излязоха на протест за трети път в рамките на 5 седмици. Те са категорични, че не искат пришълци в града и настояват за спешното закриване на „безплатния хотел“ наречен бежански център.

Недоволните поискаха оставката на Петя Първанова, шеф на Държавната агенция за бежанците и временния началник на прие­мателния център Димитър Захариев, които заблуждават хората, че нямало зарази и болести по мигрантите.

Патриотите настояват всички подобни центрове да бъдат изнесени до границата, а обитателите връщани в държавите им.

Местните жители са особено притеснени от разпространението на заразни болести в центъра. Те смятат, че институциите прикриват истинската картина и не дават конкретна информация за случаите на заразни заболявания.

Един от протестиращите посочи, че няма как да не се страхуват от болестите, като виждат мигрантите как пипат всичко по пазара.

Евродепутатът Ангел Джамбазки ко­ментира, че сега има опасност забравени в Европа редки болести отново да се разпространят.

„Обединените патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ настояват за спешното закриване на центъра за мигранти