|

Патриотите с две предложения за вдигане на пенсиите

300 лв. минимална пенсия от 1 юли 2017 г.

200 лв. минимална пенсия от 1 април 2017 г. и преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди 2013 г. 

Парламентарните групи на АТАКА, Патриотичен фронт и Народен съюз внесоха в деловодството на Народното събрание два варианта за увеличение на пенсиите. Предложенията на Патриотите са за промени в бюджета между първо и второ четене.

Първият вариант е минималната пенсия у нас да стане 300 лв. от 1 юли догодина.

При втория минималната пенсия става 200 лв., но ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 2013 г. Предвижда се това да стане от 1 април 2017 г. и увеличението ще е средно с 23%.

Патриотите са категорични, че пари за предложенията има и това не е популизъм. По изчисленията им и за двата варианта са нужни 800 млн. лв. 200 милиона лева може да дойдат от намаляване бюджета на Министерството на отбраната, орязвайки фрегатите, които са излишен лукс. А останалите пари може да дойдат от  повишаване събираемостта на ДДС и акциз на горивата, обясниха на трибунка в Народното събрание депутатите от патриотичните сили.

„След като Борисов каза, че е събрал над 3 милиарда от контрабанда, нека отпусне и за пенсионерите“, призова Николай Александров от АТАКА.

От 2008 до 2015 г. средният осигурителен доход е нараснал с 82%, за същото време пенсиите са нараснали едва с 25 %, т.е. има чувствително изоставане на доходите на възрастните хора и над 1,7 милиона пенсии трябва да бъдат осъвременени, заяви депутатът Искрен Веселинов от ПФ.

По думите му тези 800 милиона, които ще влязат в икономиката, ще имат положителен за бюджета ефект. От тях около 20% ще се върнат като ДДС – 161 милиона лв. и 5% ще се влеят под формата на други данъци.

Те предлагат още да се намали безразборното раздаване на инвалидни пенсии. Така може да се осигурят пари за увеличението на пенсиите през следващите години.

От АТАКА, НФСБ, ВМРО и Народен съюз искат още да се увеличи минималната ставка за обезщетение при безработица от 7,20 на 9,50 лв.