|

Как се промени Европа и САЩ през 2016 г. в една снимка?

БАРАК ОБАМА, МАТЕО РЕНЦИ, ДЕЙВИД КАМЕРЪН, ФРАНСОА ОЛАНД и АНГЕЛА МЕРКЕЛ - тези петима лидери се събраха на 25 април в Хановер да обсъдят бежанската криза и войната в Сирия. Близо осем месеца по-късно тази снимка отново е тиражи­рана от медиите и социалните мрежи по целия свят, но този път придружена от заглавието: „От петимата остана само един“.

Обама приключва втория си мандат в САЩ, а смятаната за негова логична приемничка Клинтън беше победена от Тръмп.

Британският премиер Дейвид Камерън се оттегли от поста в началото на лятото, заради подкрепата за Брекзит, изразена от британците на референдума на 23 юни.

Френският президент Франсоа Оланд обяви в края на миналата седмица, че няма да се бори за преизбиране.

Италианският премиер Матео Ренци каза, че се оттегля, след като италианците отхвърлиха на референдум промените в конституцията.

От петимата лидери, на власт през 2017 г. остава само Ангела Меркел, която неотдавна обяви, че ще се кандидатира за четвърти път на изборите в Германия, въ­преки ниското си одобрение.

2016 г. беше годината на големи поли­тически промени и сътресения. Тази про­гноза първи в България направи миналата година лидерът на АТАКА Волен Сиде­ров. Той неведнъж анализира, че в Европа и света ще задуха нов вятър, на каквото станахме свидетели.