|

АТАКА гласува против втория милиард за саниране

Патриотите искат вдигане на пенсиите, не отпускане на още пари за мащабната далавера

Народното събрание с гласовете на мнозинството отпусна още 1 милиард лева към изразходваните вече 1 млрд. за саниране на блокове в цялата страна. Това стана в сряда, когато депутатите спориха над два часа за ползите, вредите и разходите за програмата.

Депутатите от АТАКА бяха против предложението. По време на дебатите Магдалена Ташева определи програмата за енергийна ефективност като поредният герберски многомилиарден гешефт.

Тя каза, че на 12 януари в Комисията по енергетика е представен доклад на министърката на регионалното развитие. Според Ташева всеки обективен човек ще констатира, че това не може да бъде доклад, с който ти искаш 1 милиард от българския данъкоплатец. „Това е една безсолна белетристика, която на моменти минава в жива реклама и пропаганда. В нея може да намерите литературни и стилистични бисери. Павлова каза, че с тази програма за саниране домакинствата щели да си спестят 50% от разходите за отопление, и забележете за осветление. Как ще си спестят 50% от разходите за осветление? Имате ли представа? Бели нощи ли ще им доставите чрез саниране?“, попита депутатката от партията на Сидеров. Тя подчерта още, че няма отчет в този доклад и не е ясно къде отиде първият милиард.

Атакистката попита присъстващата в зала Павлова какво се случва с гражданите, които отказват да участват в тази мащабна далавера.

Освен това Ташева обърна внимание на колегите си от ГЕРБ, че през последните дни много бързат да пуснат и грабителския и антибългарски Закон за вечните концесии, за 100-годишните концесии.

„Сега бързат да си уредят още 1 милиард преди да са отчели предишния милиард, който ще бъде разплатен от всеки един от нас“, допълни тя.

По темата се изказа и народният представител от АТАКА Николай Александров, който заяви, че след изчисления санирането на едно жилище излиза приблизително 14 000 лева. Александров припомни в залата за двете предложения на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“  са за вдигане на пенсиите. „Вместо още 1 милиард за саниране на жилища, тези пари можеха да отидат при българските пенсионери, тънещи в мизерия“, каза той.

Депутатът от АТАКА беше категоричен, че най-социално справедливата програма е била именно индексацията на пенсиите на българите, която предложиха Патриотите. ГЕРБ тогава заявиха, че пари за увеличение на пенсиите няма.

Според изчисления на Обединените патриоти с 2 млрд. лв. могат да се построят близо 70 хил. чисто нови жилища за млади семейства и нуждаещи се, а министър Павлова за тези пари отчита 150 хил. санирани.