|

Д-р Димитър Нинов: Пари за по-високи пенсии има, Патриотите пак бяха прави

Между 1,5–1,6 милиона българи живеят с доходи под прага на бедност

Преди дни Патриотите организираха в парламента Кръгла маса по темата за бедността. На нея стана ясно, че коалицията ще работи в следващото Народно събрание основно за повишаване доходите на най-бедните българи. На срещата присъстваха гости от синдикатите и различни институции. Тя обаче не беше отразена от БНТ, бТВ, НОВА, въпреки че бяха официално поканени с прессъобщение дни по-рано. Изглежда за тях подобна тема е скучна. За сметка на нова отразяват горещо дрехите на Кейт Мидълтън и живота на различни плеймейтки. По темата за бедността потърсихме доктора по икономика Димитър Нинов, който е експерт към Асоциацията на българските пенсионери.

 

Волен Сидеров

- Как ще коментирате отсъствието на медиите на кръглата маса на Патриотите за бедността? Нормално ли е големите телевизии да не се интересуват от тази важна тема?

- Мисля, че се съобразяват с политическата воля на водещите политически партии и политици. Високото равнище на бедността и риска от бедност отразяват слабостите на всички политики – икономически, екологически, научно-технически, здравни, образователни, които са провеждани през последните 27 години.

- Да, но когато попитаме медиите защо не отразяват такъв форум те казват да не се месим в редакционната им политика, били независими и частни медии.

- По-лошото е, че дори нямаше представители на другите политически партии.

- БСП нали са лява, социална партия? Защо само Патриотичния фронт и АТАКА се интересуват от доходите на българите?

- Искам да попитам българските политици дали са запознати с одобрените от Общото събрание на ООН през септември 2015 г. нови цели на хилядолетието. Първата е ликвидиране на бедността. Втората – ликвидиране на глада. Третата – универсален достъп до здравеопазване, четвъртата касае образованието, последната 17-та – партньорство в името на целите, а не в името на властта и облагите от властта.

- Ако запитате управляващата партия, която води дясно-центристка политика и е член на ЕНП, тя ще ви каже, че пари няма за по-високи доходи няма. Така отговаряха и на нашето искане минималната пенсия в България да стане поне 300 лева, а прагът на бедността е вече 326 лева, според Националния статистически институт.

- Да, между 1,5 – 1,6 милиона българи живеят с доходи под прага на бедността, на ръба на оцеляването. Голяма част от тях са пенсионерите.

- Наистина ли няма пари за вдигане на пенсиите?

- Това е оправдание и опит да се избяга от основния въпрос – кой е виновен за това, че парите в бюджета не стигат. Това ли са реалните възможности на българската държава и на бюджета или тези ограничени бюджетни приходи се дължат на провеждани погрешно икономически, научно-технически, социални, данъчни, подоходни и пр. политики.

- Т.е. бюджетът няма големи възможности и това се дължи на лошата държавна политика като цяло.

- Да.

- Те казват, че такава е политиката, какво сме искали, да се върне комунизмът ли?

- Не, това са техни неграмотни оправдания. Знаете ли, че преди 1989 г. имаше универсален достъп до здравеопазването, дори за най-бедните. Друг е въпросът за равнището на здравеопазването тогава. Сега около 50-60% от населението на страната няма такъв достъп, защото комерсиализацията на здравеопазването, особено на зъболечението, достигна непознати размери. Ние сме единствената страна в ЕС и една от малкото в света, в които относителният дял на джобните разходи в общите разходи за издръжката за здравеопазването, включително зъболечението, са между 50 и 56%. При тези ниски пенсии и заплати колко хора могат да си позволят качествено здравеопазване или качествено образование?

- Какви конкретни начини предлагате, по които може да се постигне повишаване на мизерни доходи?

- Според наши предварителни приблизителни разчети, хипотетичното въвеждане на ежегодно преизчисляване на старите пенсии за трудова дейност по формулата за определяне размерите на новоотпусканите пенсии на основата на средния осигурителен доход за 2015 г. от 726 лв. и 40 стотинки, би повишил размерите на средната пенсия на пенсионер с около 22-24%. Това означава от 322 лв. до близо 400 лв., т.е. с около 88 лева. А на минималната пенсия до около 200 лева. Т.е. с около 35-38 лева.

Това е постижимо. При наличен брой на пенсионерите за 2016 г. – 2 180 000 преизчисляването на старите пенсии по тази формула, която предлагаме, би струвало годишно 1,9 до 2 млрд. лева.

Въвеждането на напълно безплатно и символично платено здравеопазване, включително и стоматологично, за пенсионерите на възраст 65 и повече години би струвало между 720 и 900 милиона лева.

- От Обединени патриоти поискахме минималната пенсия да стигне 300 лв, имаше вариант и за 200 лева. И двата варианта не бяха приети от правителството на ГЕРБ с аргумента, че това ще разстрои бюджета и ще го срине.

- Това е поради много тяснопартийни и лични интереси. Има начини да се осигурят. Много средства се разходват нецелесъобразно и неефективно. Този милиард и нещо, който отиде за санирането не беше ли по-добре да отиде за повишаване размера на пенсиите и подобряване живота им? Има много други такива подобни примери. Става въпрос за източване на средства от всички публични бюджети. Знаете и за Здравната каса. Хора, които не са боледували, нито били в болница, всъщност се водят, че са били там и се източват пари по клинична пътека. Много често се подменя с по-скъпа, за да се източват средствата на Здравната каса. Но средства се източват най-много от държавния бюджет чрез корупцията, при обществените поръчки, чрез източване на ДДС.

- 2,2 милиона пенсионери са основните избиратели. Защо продължават да подкрепят или да поддържат и да издигат на власт ГЕРБ или БСП? Тези партии прилагат неолиберализъм. Не само, че не променят системата, ами казват, че това е нормалното и няма алтернатива.

- Те са обезверени, че нещо могат да направят.

- За да си върнат вярата, трябва да направят действие.

- Защо отиват по инерция да гласуват за партии и лидери, които досега са ги намачквали?

- Защото са манипулирани много успешно от средствата за масова информация.

Искам да добавя, че Българската асоциация на пенсионерите предлагаме да се повишат работните заплати не с 50%, а с 22-24%, което автоматично ще повиши основата на общите данъчни приходи, включително приходите на държавно обществено осигуряване за пенсии, на Здравната каса, и на държавата от данък върху доходите на физическите лица.

- Златните находища на България в състояние ли са да вдигнат стандарта ни в пъти? В момента са дадени на една чужда компания срещу 1% концесионна такса?

- Да, и не са единственият източник. Според разчети на проф. Гергелчев  печалбата на „Дънди прешънс метълс-Челопеч“ възлиза на 1,5 милиарда долара. А концесионната такса, която плащат на българската държава е 35 милиона лева, това са 1,3%. Четох изследванията на един канадски изследовател, специалист по тези въпрос, българин е по произход, който обясняваше същото това и проф. Гергелчев. Според него това е едно пладнешко ограбване на богатствата на българския народ.

 

Цялото интервю гледайте на www.ataka.tv