|

За 7-ми път НС отказа да приеме искането на АТАКА за признаване на турския геноцид над българите

За 7-ми път Народното събрание отказа да приеме искането на АТАКА да се осъди геноцида над българите в Османската империя /1396-1913/ и депутатите да обявят 17 май (Баташкото клане) за ден на поклонение на унищожените българи.  

Предложението на националистите бе отложено за разглеждане в пленарна зала по молба на Муса Палев. Това се случи на 11 януари с гласовете на ГЕРБ, РБ, противоконституционното Движение за права и свободи, както и с отцепниците на Лютви Местан, според които не можело да се говори за геноцид спрямо българите в Османската империя, защото би било прецедент в световната история.

След като отложиха разглеждането, лидерът на АТАКА Волен Сидеров предложи прегласуване и преосмисляне, особено към ГЕРБ, защото те за втори път под формата на въздържане и отлагане проявяват чувство на национална безотговорност.

„Хайде да решим този въпрос в края на това Народно събрание и то да си тръгне с достойнство. Да се признае геноцидът над българите в Османската империя, както признахме арменския геноцид. Фактологията сочи колко точно българи са били избити. Почти половината от населението само при нахлуването на гаджалските вълни. Мислете с българските си сърца, не с турските“, призова Сидеров.

Въпреки апела му, депутатите не пожелаха да се разгледа предложението на АТАКА.

Припомняме, че проектът за решение на партията на Сидеров бе подложен на обсъждане в 43-тото НС и в навечерието на 3 март 2016 г, но тогава депутатът от БДЦ Кънчо Филипов поиска отново да бъде отложено, докато външна комисия не се произнесе по казуса. Цели 10 месеца по-късно от комисията становище няма.

Зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов коментира, че отлагането на въпроса е „мрънишка хватка“ то да не се приеме и го определи като позорно.

От ГЕРБ бяха категорични пред камерата на АЛФА ТВ в кулоарите на парламента, че не се срамуват от поредното отхвърляне на въпроса за турския геноцид над българите.

Престъпленията спрямо българите са осъдени от европейски, американски и руски политици, общественици, интелектуалци и обществени организации, което е надлежно документирано. Предложението да се признае турският геноцид над българите е опит да бъде спряно разрушаването на българската идентичност. Не може да се отрича изключително тежката историческа съдба на българите, тъй като следствията от нея продължават да затормозяват модерното развитие на българското общество.

Партия АТАКА отново бе цензурирана, тъй като телевизиите бТВ и НОВА не казаха и дума в новинарските си емисии относно предложението за признаване на геноцида.