|

Карлово отбеляза 139 години от избора на първата градска управа

Васил Караиванов, братовчед на Апостола, е избран за кмет още преди края на Освободителната война

Магдалена Ташева поднесе приветствие към карловци от името на ПП АТАКА

На 16 януари, след тържествен водосвет в храма «Свети Николай», където е погребана майката на Васил Левски, Гина Караиванова, град Карлово отбеляза 139 години от избора на първата градска управа начело с Васил Караиванов, национал-революционер и първи братовчед на Апостола.

След службата в храма, водена от архиерейския наместник отец Марко Тодоров, празникът продължи с тържествено шествие начело с почетна рота и духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Пред дома и паметната плоча на Васил Караиванов бяха поднесени венци и цветя.

На тържествената сесия на ОбС – Карлово слова в памет на събитието произнесоха кметът на града д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Теодор Шойлеков, директорът на Историческия музей Мария Деянова, внуците на героя, Васил и Стефан Караиванови.

От името на ПП АТАКА приветствие към карловци поднесе народната представителка Магдалена Ташева. «Преди 139 години, още преди края на Освободителната война, достолепните граждани на Карлово доказаха, че България е заслужила своя суверенитет, че е готова да се самоуправлява и да гради бъдещето си сама. Докато Карлово тачи паметта на велики българи като Апостола Левски и ковчежника на революционния комитет и пръв демократично избран български кмет, Васил Караиванов, българската независимост няма да загине», каза депутатката.

Историческата приемственост на великото дело бе подчертана с приветствие на Младежки парламент при СУ “Христо Проданов” в града. Гости на тържеството бяха командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметове на населени места от Община Карлово, общински съветници от Стара Загора, Казанлък и други.

 

 

На 16 януари 1878 г. след тържествената служба в храма „Св. Николай“ първенците на Карлово, оцелели след нападенията на башибозука, учредяват първия градски съвет в страната. За председател на съвета е избран първият братовчед на Левски, Васил Караиванов. Той е първият градоначалник в освобождаваща се България, избран демократично от жителите на града – повече от месец преди края на Руско-турската освободителна война, завършила с договора от Сан Стефано на 3 март 1878 г. Сред първите задачи на градската управа е осигуряването на храна и подслон за бедстващите вдовици и сираци, оцелели след Страшното – зверските кланета през лятото на 1877 г. в Карлово.
Васил Караиванов е близък съратник на Левски и касиер на Карловския революционен комитет. След смъртта на баща си поема управлението на известния за времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Апостола, в който са се провеждали заседанията на местния революционен комитет. При подготовката за Априлското въстание за срещи с Васил Караиванов в хана са отсядали Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов.