|

Патриотите алармираха ЕС за новата гръцка блокада

Миналата година действията на гръцките фермери доведоха до над 40-дневна блокада на всички гръцко-български гранични контролно-пропускателни пунктове

Писмо до представляващите различните европейски институции изпрати българският евродепутат от коалиция „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Ангел Джамбазки. В него се настоява да се направи всичко възможно, за да не се повтори блокадата на българо-гръцката граница и проблемът отново да засегне хиляди превозвачи.

Писмото е адресирано до новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио Таяни, до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, до еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, до еврокомисаря по вътрешния пазар, промишленост и предприемачество и МСП Елжбета Бенковска, до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В него се напомня за огромните загуби за българската икономика, както и че в следствие на блокадата от миналата година са засегнати освен българските превозвачи и граждани, и тези на Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Германия.

Патриотите се противопоставят на решаването на вътрешнополитическите въпроси чрез задържане на хиляди граждани като заложници по границата.

Припомняме, че поредната планирана блокада на основните пътища, водещи към гръцко-българската граница е в резултат на протест на гръцки фермери, който ще се проведе на 23 януари. Точният обхват и време на действие на протестиращите е неизвестен.

Миналата година действията на гръцките фермери доведоха до над 40-дневна блокада на всички гръцко-български гранични контролно-пропускателни пунктове. В резултат на тези действия са причинени значителни щети на българската икономика в размер на десетки хиляди евро.

Над 6000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и дори седмици наред в очакване на вдигането на блокадата без никакви пари, храна или дори условия за повечето основни санитарни нужди.