|

Само АТАКА скочи срещу арогантността на чалга шоу

Явор Нотев разкритикува остро двата законопроекта за въвеждане на подлата измама „мажоритарен вот“

 

„Имам право да гласувам точно както ме учи съвестта, познанията, житейският ми опит. Това и направих, заради което се сдобих с обидни квалификации в едно тв шоу“, заяви Нотев на правната комисия

Народният представител от ПП АТАКА и заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев разкритикува остро двата законопроекта за въвеждане на подлата измама „мажоритарен вот“ и „смаза“ с аргументи Шоуто на Слави. Това стана на извънредната правна комисия миналия петък.

Тогава трябваше да се обсъждат поправките в Изборния кодекс, с които да се въведе предложения избор на депутати. Единият законопроект бе внесен от ГЕРБ, а другият, подготвен от омбудсмана Мая Манолова и сценаристи от шоуто, и внесен от Георги Кадиев преди празниците.

Правната комисия не излъчи становище за двата законопроекта, тъй като народните представители гласуваха ПРОТИВ дневния ред. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ застана на страната на сценаристите от „Шоуто на Слави“, а Нотев разби на пух и прах желанието на телевизионното шоу и популистки настроената група на управляващите да бъде приет набързо мажоритарният вот без ясно райониране на страната.

Той се възмути от думите на сценаристите в чалга шоуто, според които народни представители имат за

„патронен празник – Деня на негодника“

(Драгомир Петров от Инициативния комитет, 11 януари „Шоуто на Слави“).

„Народни представители, които са от „негодниците на Корнелия Нинова, на Мустафа Карадайъ, на Волен Сидеров, на Валери Симеонов, на Лютви Местан, на Гоце Първанов, на Красимир Каракачанов“. Това са думи на нашите гости, на които дължим добро поведение. Народни представители бяха представени в шоуто от същите тези членове на Инициативния комитет като „хора алчни, страхливи, некадърни, прости, позорни, жалки, лъжливи, отвратителни,

вонящи, продажни, корумпирани,

крадливи, мръсни, гнусни, тъпи, ненужни, вредни човечета“ (Тошко Йорданов в ефир). На тези ли хора, които определят така състава на Народното събрание, ние дължим реверанса да позволим да свършат тяхната работа?“, попита депутатът Нотев.

Той обясни, че Правната комисия не може да вземе решение по казуса мажоритарен вот, защото вносителите на референдума обжалват решението на ЦИК, а съдът все още не се е произнесъл.

Сценаристът на шоумена от Учиндол Филип Станев използва времето на извънредната правната комисия да си бърка в носа

По повод това, че референдумът на Слави бил победил във вида, по който бил поднесен от вносителите от инициативния комитет, Нотев попита: „Извинете, кой обжалва официалния резултат?

Победителят обжалва ли резултата?

Жалбата на Инициативния комитет не е ли причина да нямаме окончателно влязло в сила решение на ЦИК? Ако те са съгласни с резултата, ако се чувстват победители и искат да бъдат отстояни в този състав на парламента, защо не оттеглят жалбата си?“, продължи с острите си въпроси към сценаристите Нотев.

Той продължи критиките си и към текстовете на законопроектите за въвеждане на мажоритарната избирателна система, като ги обяви за негодни, поради множеството неясноти в тях.

„Събрали сме се да гледаме законопроекти, в които все едно четем правилата за играта „Не се сърди човече“.

ГЕРБ и вносителите на референдума от „Шоуто на Слави“ действат заедно за приемането на мажоритарната система, която в пълна степен би обслужила интересите на партията на Борисов

Освен това той каза, че в текстовете на предложенията районирането на страната е прехвърлено като отговорност и работа на новия президент. Трябвало да го направи с указ.

„Кога уважаеми дами и господа?

Изборите чукат на вратата. Кой ще районира?“,

попита депутатът от АТАКА. Според него цялата идея на мажоритарния вот е игра и тя се казва: „Как да прецакаме другарчето?“

За първи път в медийното и политическото пространство Явор Нотев си позволи да изложи факта, че ГЕРБ и вносителите на референдума от „Шоуто на Слави“ действат заедно за приемането на мажоритарната система, която в пълна степен би обслужила интересите на партията на Бойко Борисов.

„И двете страни отричат да са заедно, а теглят нещата в една и съща посока“, заяви Нотев и допълни хората да обърнат внимание кой работи ЗА референдума и кой НЕ, кой внася тези

нелепи и невъзможни за изпълнение предложения,

кой ги подкрепя, кой обижда народните представители, защото отказват да ги приемат.

Той се извини на гостите и на медиите, че присъстват на този панаир, недостоен за българския парламент.

В заключение заяви, че напълно осъзнато и с аргументи е гласувал ПРОТИВ приемането на мажоритарната система, защото голяма част от българските избиратели ще останат непредставени.

Даде пример с президентските избори, когато заедно с Каракачанов получиха 600 000 гласа. Те ще отидат на боклука при евентуално приемане на тази порочна система Тя не отчита никой друг, освен гласовете за окончателния краен победител в определен район.