|

Топ 5 на последните бисери на Плевнелиев

Росен Плевнелиев:

ЕС е моето семейство

Пенсионната реформа доведе до добро

Тръмп не е компас

ЕРП-тата са добри

Отивам на барикадата

 
През изминалите седмици медиите ни заливаха с изказванията на двама президенти – Плевнелиев, който си отиде и Радев, който встъпи в длъжност. На 22 януари в рамките на час и половина протече ритуалът по предаване на властта от единия на другия държавен глава.

В ритуалите няма нищо лошо. Държавната власт заслужава да има церемония, това е някакво уважение към институцията.

Лошото е в това, че журналистите не разгледаха и не анализираха както трябва речите им.

Росен Плевнелиев се изказа на поне пет места. На едно от тях каза следното: „Още в кандидатпрезидентската кампания бях много ясен, заявих категорично – за мен Европейският съюз не е външна политика, а моето семейство.

Плевнелиев каза, че ЕС е неговото семейство. Боже опази, семейният ми кръг да бъде личност като Ангела Меркел. Ужасявам се. Това е моето семейство, на което се радвам истински. Смятам, че всеки нормален мъж обича преди всичко близките си хора, не някакъв си съюз

ЕС не може да ти бъде семейство. Боже опази, семейният ми кръг да бъде личност като Ангела Меркел. Ужасявам се, убива ми всякакво либидо и всички жизнени сокове пресъхват в този момент. Затова аз ще ви покажа моето семейство. Никога няма да кажа, че ЕС е моето семейство, след като си имам семейство, на което се радвам истински. И смятам, че всеки всеки нормален мъж обича преди всичко близките си хора и не може да каже, че ЕС, Съветският съюз, Американският съюз или Междувселенският съюз е негово семейство.

Родината започва от семейството ти. Да го смениш и да кажеш, че ЕС е твоето семейство е върхът на двуличието и измамата.

Следващият цитат на Плевнелиев, който също говори за генетично заложена склонност към двуличие и измама е следният: „Извършена бе пенсионна реформа, може би не беше достатъчно дълбока, но тя адаптира пенсионния модел на страната за добро“.

Откакто съм в пряката политика, вече 12-та година, не съм спрял да говоря за това, че в България беше извършен геноцид върху хората, които са работили цял живот и заслужават достойна пенсия. Тя да им позволява да живеят нормално, да си плащат разноските, да си купуват лекарства и да могат да се радват на своите деца и внуци. Такова нещо не се случи!

И да кажеш, че пенсионната реформа е довела страната до добро или е въздействала за добро е брутален цинизъм със съдбата на над милион и половина българи в пенсионна възраст. Те живеят с пенсии по-малки от линията на бедността.

Обърнах внимание на още едно изказване на Плевнелиев, което засяга външната политика: „Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не е морален компас за хората.“

Кой е морален компас за хората?

Може би любимият на Плевнелиев Бил Клинтън? Този, който засипа съседната ни държава Югославия. А и тук в България паднаха бомби със стотици хиляди разрешени и неразрешени от международните конвенции оръжия, със снаряди с обеднен уран, които продължават да въздействат с радиацията си и да разболяват хора. Събаряше болници, училища, американските самолети бомбардираха цивилни жители, болници, църкви и манастири.

И да минем на страховете на г-н Плевнелиев, който каза: „Голямата заплаха е в България да дойдат политици, които да вдигнат едни лозунги, знаем много добре, за българските производители, за „Произведено в България“, срещу лошите ЕРП-та и лошите чужди хранителни вериги и с очаквания възход на популисти-националисти, България да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото – вижте колко е несигурно в Европейския съюз“.

Тъй като Плевнелиев говори с ирония, според него ЕРП-та са добри. Тези, които заграбиха нашето Енерго и изнасят печалба. Той се срещна във виенски хотел с един от техните босове Шишковиц. Само по себе си, среща с бос на корпорация, която ограбва България, е конфликт на интереси и това би трябвало да бъде разгледано от прокуратурата.

Но нека да си спомним, срещу кого излязоха да протестират българите през зимата на 2013 г.? Срещу ЕРП-та, които по думите на Плевнелиев са много хубави, чудесни, прекрасни и трябва да продължат да ни ограбват. Това е да си президент и да нямаш нищо общо с проблемите на своя народ, да живееш в някакъв друг измислен свят. Неговият мандат свърши, но неговият циничен и безотговорен подход към проблемите на българина не.

Така ще изглежда Плевнелиев на барикадата, ако бъде застрашен евроатлантизмът

Много се забавлявах като чух от отиващия си президент следното: „Ще бъда готов да отида и на барикадата, ако бъде поставен под въпрос европейският и демократичен път на България“.

Освен всичко това, озверелите маймуни, които нападаха централата на АТАКА през 2013 г. – пияни, дрогирани, безскрупулни в очите на Плевнелиев бяха красивите, интелигентни и умни хора. Той е готов да застане на барикадата до тях, да защитава евроатлантическите ценности. Пожелаваме му успех, повече барикади и дано някой ден да разбере колко е бил смешен, неадекватен и циничен.

Да минем към неговия приемник Румен Радев, който произнесе реч миналия четвъртък пред пълната зала на парламента.

„Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога.“

Тъй като съм свикнал да разчитам между редовете, смятам, че това е заявка за по-балансирана политика. Дано се окаже така, дано да не е само думи, защото неговият предшественик Плевнелиев правеше всичко възможно да ни скара с някоя от великите сили, а в същото време да бъде говорител и рупор на най-ретроградните сили от други велики сили. Това беше неадекватна политика, недопустима за държавен глава. Тя навреди на българските държавни интереси. Надяваме се, че Румен Радев, който отбелязва промените в света – Брекзит и Тръмп, ще има около себе си кръг от трезво и разумно мислещи съветници. Предстоят промени в Европа, поне в 4-5 европейски държави ще има избори и те ще покажат тенденция към отхвърляне на неолибералния, неоколониалния модел и на всичко това, което беше олицетворение от демократите в САЩ досега.

В заключение, да му припомним, че в деловодството на Президентството има едно писмено предложение на партия АТАКА от 2014 г., с което искаме турско-арабското име на връх Мусала да се прекръсти на Свети Иван Рилски. Може да изглежда, че това не е най-важният проблем, но е изключително важен духовен проблем, който може да доведе и до подобряване на материалните проблеми. Защото първо е духът, после материята.

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ от 22 януари 2017 г.