|

Тръмп демонстрира икономически патриотизъм в действие

„Тръмп копае въглища!“. С този лозунг миньорите гонeха Хилари Клинтън от предизборните й митинги в щата Западна Вирджиния, някогашен център на въгледобива.

Още преди да е влязъл в правомощията си, новоизбранията американски президент Доналд Тръмп започна да изпълнява предизборната си програма. И тя дава ефект. Той все още няма изпълнителната власт, но има нещо не по-малко ефективно- влияние.

Гвоздей в програмата му беше планът за възраждане на реалното производство в САЩ. Той обеща протекционизъм за американското производство, стигащ до налагане на 35% мито на големите US  корпорации, изнесли производствата си в Китай, Мексико и други бедни, недоразвити страни, където ползват неограничени възможности за експлоатация на евтината работна ръка. Там те могат да плащат примерно по $400 месечна заплата в Мексико  (вместо $4000 в САЩ), с което постигат ниска  себестойност, след което внасят в САЩ произведените в Третия свят стоки, продават ги на високите цени, характерни за американския пазар и реализират големи печалби. Това време свърши, предупреди Тръмп.

След критики на бъдещия президент, отправени неофициално в туитър, вторият най-голям производител на автомобили в САЩ, „Форд Мотор Кампъни“  се отказа да строи завод за $1.6 млрд. в Мексико, съобщиха медиите на 3 януари.  Компанията обяви, че вместо това ще вложи 700 милиона долара в предприятие в щата Мичиган.  Там ще се сглобяват нови електрически, хибридни и автономни автомобили. Причината била „изцяло да се оползотвори капацитетът на съществуващите предприятия“, при намаляващи продажби на малки и средни автомобили като Focus и Fusion.  В завода във Флат Рок ще бъдат добавени 700 нови работни места (там производството на електрически и автономни SUV трябва да започне до 2020-2021 г.) и че в предприятие Уейн в същия щат ще бъдат добавени два нови модела.

Новоизбраният президент обеща да окастри печалбите на US корпорациите, като наложи 35% мито на стоки, произведени извън САЩ, но продавани на американския  пазар.

Във вторник Тръмп остро нападна и третия най-голям производител, „Дженеръл Моторс“ като ги обвини, че внасяли безмитно произведени много евтино в Мексико автомобили и ги заплаши с „голяма такса на границата“. От  GM отвърнаха, че Тръмп греши – моделът Chevrolet Cruze, за който той говори, се произвежда изключително в завода в Лордстаун в щата Охайо. От около 190 000 такива автомобила, продадени в страната през 2016г. само 4500 са версия, сглобена в Мексико.
В края на декември новоизбраният президент обяви, че след като разкритикувал инвестиционните планове на други корпорации, те обещали да върнат част от производствата си в САЩ и да работят за разкриване на нови работни места в родината си. „Току-що ми се обадиха представители на ръководството на мобилния оператор «Спринт» (Sprint). Те планират да върнат 5000 работни места в САЩ, ще ги преместят от други страни. Освен това УанУеб (OneWeb), нова компания (производител на спътникови свръзки), ще наеме на работа 3000 души. Всичко това е много обещаващо“, заяви Тръмп на 29 декември във Флорида.

Новият президент обяви, че преговаря и с други корпорации да върнат производствата си в САЩ.