|

53 пъти повече пари за мигрантите, отколкото зза българите без покрив

8 МИЛИОНА ЛЕВА ОТИВАТ ОТ БЮДЖЕТ 2017 ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ПО БЕЖАНЦИТЕ, 150 000 ЛВ. СЕ ОТПУСКАТ ЗА ДВАТА ПРИЮТА ЗА БЕЗДОМНИ В „ЗАХАРНА ФАБРИКА“

 

 

 

 

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров спаси бездомна жена от измръзване в центъра на София. Това стана в новогодишната нощ, стана ясно от самия него.

Сидеров разказа цялата случка в своя профил във фейсбук и направи сравнение
между бездомните българи и нелегалните мигранти. Ето и разказа:

 

 

 

НОВА ГОДИНА БЕЗ ЛИЧНА КАРТА

За малко да посрещна Нова година в приют за бездомни в Захарна фабрика. Не е шега. Часове преди зарята една бездомна жена поиска помощ от мен. Лежеше на тротоара на ъгъла на „Солунска” и „Ангел Кънчев”. Вървях към „Славейков”. Лежеше на плочките, встрани от потока, но я чух. Едва я вдигнах сам. Огледах се за помощ, минаваха хора, но не обръщаха внимание. „Клошарка някаква”. Довлякох я някакси на осветения ъгъл. Включи се един от продавачите на книги, който ме познава. Обадихме се на Бърза помощ, но нямаше гаранция, че ще дойдат, защото жената нямаше ЛИЧНА КАРТА.
Жената говореше трудно, не можеше да се разбере дали има къде да се подслони. Прогнозата беше за минус десет през нощта. Щеше просто да умре от измръзване в центъра на София под звуците на дунавското. Хипотермичен шок.
Линейката дойде доста бързо. Шофьорът и лекарката решиха да я качат заради мен. Излязоха хора. Можеха да не се занимават в новогодишната нощ с клошарка, миришеща лошо. Достатъчно неприятно е да си дежурен точно тогава.
За такива случаи имало т .нар . кризисен център. Тръгнахме натам. По пътя разбрахме все пак името на жената. Мария. На 65 г.
Мина ми през ума, че е била млада. Сигурно е била ухажвана от някого. Може би е имала семейство. Може и сега да има роднини, които са я изоставили. Може да няма. Това вече не интересуваше никого. Дори и нея.
Кризисният център се оказа точно там, където през 2005 година правехме митинги. Против циганската престъпност. Точно там група цигани бяха убили професор Калоянов, жител на квартала. Едно от блокчетата беше превърнато в приют за бездомни от ноември до април. Тогава е студено, после да се оправят. Няма пари за бездомните българи за цяла година. И те приемат там само с ЛИЧНА КАРТА. Закон! Обществен ред!
Казват, че съм бил нарушител на обществения ред и то с особена дързост и цинизъм. Така пишеше в прокурорските обвинения към мен. Попитах дали няма да направят изключение за Мария. С простия неюридически аргумент , че при минус десет градуса през нощта на открито умираш – със или без ЛИЧНА КАРТА. Не се карах, говорех тихо, без дързост и цинизъм, бях уморен. В тъмнината пред входа на приюта се мотаеха или кандидати за дома, или жители на квартала, очакващи нещо. Бяха цигани до един и двама от тях ми казаха, че гласуват за мен. С остатък от някакакъв хумор ги помолих да не политизираме новогодишната нощ.
После откарахме жената без ЛИЧНА КАРТА с библейското име Мария до Втора градска. Нуждаеше се от преглед. И на двете места – и в приюта, и в болницата, помолих да и намерят някакво място, дори в коридора, да не е навън. Обещаха. Излезе, че ще я настанят в някое кьоше „с връзки”. Като „протеже на народен представител”.
После, докато се прибирах, се сетих, че всеки месец по няколкостотин млади прави мъже от Афганистан, Северна Африка и другаде идват у нас БЕЗ ЛИЧНА КАРТА. Настаняват ги в добре обзаведени общежития на наша сметка за цяла година БЕЗ ЛИЧНА КАРТА. Те после окупират централни улици в София и тормозят българите БЕЗ ЛИЧНА КАРТА. Изнасилват БЕЗ ЛИЧНА КАРТА. Напоследък нападат и полицаи БЕЗ ЛИЧНА КАРТА.
Когато се прибрах, установих, че през цялото време, докато се случваше това, аз самият съм бил БЕЗ ЛИЧНА КАРТА в себе си.
Честита Нова година!

 

ШЕФКАТА НА ПРИЮТА В „ЗАХАРНА ФАБРИКА“:

РАБОТИМ САМО ПРЕЗ
ЗИМАТА, ПРИЕМАМЕ
БЕЗДОМНИ ЗА НОЩТА

 Столична община отпуска едва 150 000 лв. за издръжката на двата филиала към приюта за бездомни в „Захарна фабрика“. Това стана ясно от думите на Драгослава Лунджова, уп­равител на кризисния център „Св. София“. В интервю за АЛФА ТВ тя разказа, че центърът на временно настаняване работи само през зимата – от 1 декември до 31 март. И то само през нощта. През деня бездомните обикалят софийски улици, дори и при минусовите тем­ператури.

Тя сподели за случката с бездомната жена, която бе докарана в приюта от Бърза помощ по молба на Волен Сидеров: „В новогодишната нощ към 18 часа идвах на работа и от Бърза помощ звъннаха, че карат измръзнала жена. Оказа се, че е намерена от г-н Сидеров и лично той я беше придружил, за да й окаже своевре­менна и адекватна подкрепа. Жената беше прегледана от доктори и след установена ин­токсикация и замръзване, беше закарана в „Пирогов“. Г-н Сидеров беше неотлъчно до нея и неговите сътрудници се интересуваха до по­следно какво е станало с жената“.

Кризисният център с филиала към него раз­полага със 170 места, като имат възможност да осигурят още 50-60 места с походни легла. По време на празници са приютявани по 140- 150 души за нощта. Осигурявана им е топла храна.

Бездомните имат право да стоят само до 10 часа сутрин. После центърът трябвало да се хигиенизира, да се сменят чаршафите. През това време те скитат по улиците, въпреки ниските температури.

Бездомните трябва да напускат центъра за настаняване до 10 часа сутринта всеки ден и вечер ако искат да се връщат обратно

След 18 часа се връщат обратно, стана ясно от шефката на приюта.

Тя обясни, че на територията на столицата има още три центъра за временно настанява­не, където в рамките на календарната година хората могат до 3 месеца да намерят подслон и да им бъде оказана индивидуална помощ.

Бюджетът на двата центъра в Илинден общо е 150 000 лева за всичките месеци, ко­гато е отворен. Понякога има дарители, които помагат с дрехи. С пари – не. Не всяка сутрин бездомните получават и закуска, само когато има дарени продукти.

 

ДИМИТЪР КИРОВ, ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ:

ИДВАЩИТЕ У НАС
АФГАНИСТАНЦИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ

78% е капацитетът на заетост към настоящият момент в центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). С други думи там са настанени 4275 мигранти. Това стана ясно от думите на Димитър Киров, началник на Дирекция „Качество на процедурата за междуна­родна закрила“ към ДАБ пред АЛФА ТВ.

Центровете са в „Овча купел“, „Враждебна“ и „Во­енна рампа“, с. Пъстрогор, с. Баня и Харманли.

По думите му се увелича­ва броят на идващите у нас афганистанци.

Редица неправителстве­ни организации са изявили желание и подпомогнали новогодишните трапези на бежанците.

По думите на Киров средства за издръжката на един мигрант за един месец били под минималната ра­ботна заплата за миналата година. Получават топла храна три пъти на ден.

Мигрантите получават топла храна три пъти на ден, за разлика от бездом­ните наши съграждани, които имат само вечеря и то само през зимата.

Освен това им се оси­гурява и здравно лечение, за разлика от просяците, които трябва да са здравно осигурени по закон.

В предаването „Недел­ник“ по АЛФА ТВ лидерът на АТАКА заяви, че държа­вата отделя 8 милиона за издръжката на нелегалните мигранти за 2017 г. (от държавния бюджет за ДАБ).

 

Пришълците получават топла храна три пъти на ден, за разлика от бездомните наши съграждани