|

АТАКА настоя Герджиков да направи проверка на концесиите за 27 години

На Кръглата маса на АТАКА присъстваха депутати, учени и експерти в областта на концесиите

Партия АТАКА настоя президентът Румен Радев да поиска от служебното правителство да покаже всички концесионни сделки през последните 27 години и да им направи ревизия. Това стана ясно на Кръгла маса за концесиите, организирана от партията на Волен Сидеров, в петък. На нея присъстваха народни представители от АТАКА в 43-то Народно събрание и експерти по темата за концесиите проф. Вълко Гергелчев и проф. Добринка Ставракева.

Концесионните договори бяха една от най-пазените тайни в страната ни. Именно чрез тях се ограбваше България. Нищо не пречи на Радев да поиска от Герджиков да изнесе данни за това какви договори за концесия са подписвани през последните 27 години, кой ги е подписал и какви концесионни такси получава страната ни от тях. Нека всичко стане публично достояние, заяви Илиан Тодоров от АТАКА.

Магдалена Ташева се надява тези, които гласуваха „ЗА“ скандалния закон за концесиите (ГЕРБ-РБ) да бъдат малцинство в следващия парламент. Ташева допълни, че българските граждани са изправени на прага на търпимост по отношение на цените на електроенергията, горивата и водата. Този праг на търпимост обикновено завършва с размирици и бунтове, ако държавата не влезе в основната си роля на регулатор.

Колегата й Николай Александров от АТАКА обърна внимание на държавната политика във ВиК-сектора. Александров коментира, че именно в липсата на отговорност се корени причината в 21 век, в определени райони на България, периодично да се появяват проблеми с водата. Пример за това е Добруджанския край.

Павел Шопов обясни, че неизгодните концесии са плод на колониалния модел, който буквално бе „натресен“ в България след 1989-та година. Случващото се години наред е естественото развитие на икономическия модел, който следва неолиберализма. За него са виновни редица управляващи от няколко правителства досега.

Според проф. Добринка Ставракева, бедите за България дойдоха от това, че решихме да се раздържавим и всичко да е в чужди частни ръце, а парите изтичат в чужди бюджети.

Тя апелира и другите медии, освен в. „Атака“ и АЛФА ТВ, да разяснят на обществеността за изтичането на златото ни извън страната и че България не е бедна, но е доведена до най-бедното положение.