|

Вдигат цените на храните

„Булгаргаз“ иска над 32% по-скъп природен газ от 1 април

Поскъпването на газа ще е тежък удар за индустрията и ще вдигне цените на храните, смятат експерти.  Миналия петък „Булгаргаз“ поиска необичайно високо увеличение от 32,44% на цената на природния газ от 1 април . Като аргумент изтъкнаха високите доставни цени на синьото гориво и курса на лева към щатския долар.

Хлебопроизводството, топлофикациите, химическата промишленост, машиностроенето са секторите с най-голямо потребление на газ и съответно те ще бъдат засегнати най-много.

Може да се очаква и увеличаване на цената на топлата вода и парното, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри настояването на „Булгаргаз“.

От „Булгаргаз“ уточняват, че окончателното им предложение за утвърждаване цената на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в КЕВР на 10 март.

Анализатори прогнозират, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32%. Техните прогнози са около 20 на сто, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко.