|

ВМРО и АТАКА: Внасяме възражения срещу увеличението на цената на водата

В законоустановения 14-дневен срок ще внесем възражения относно обсъждането повишение на цената на водата в София. Това разкри Карлос Контрера, общински съветник от „Патриоти за София-ВМРО и АТАКА“ в предаването „На жълтите павета“ по телевизия АЛФА миналата седмица.

Единствените общински съветници, които присъстваха на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в петък, когато бе коментирана темата с цената на водата, бяха Патриоти.

От думите на съветника стана ясно, че София се намира в уникална ситуация, защото единственият частен оператор, който обслужва ВиК услугите е в столицата. Сагата започва още по времето на т.нар синьо управление на София. Заложена е огромна бомба с концесията. Първоначално с концесията оперираха англичаните, а не французите. Нанесоха не малко поразии. После се изтеглиха от България и продадоха дяловете си на „Веолия“, която е най-голямата френска компания, която се занимава с комунални услуги, разказа предисторията Контрера.

Четири години не беше увеличавана цената на водата в София, защото много успешно именно ние, Патриотите, успяхме да се противопоставим на подобна политикан а КЕВР, категорично заяви той.

По думите му са приети изменения в Закона за водите, с които се позволява на КЕВР да „развърже кесията“ и да започне да изпълнява исканията за увеличение.

Цялостната политика на държавата за водоснабдяването не е в ред. Самата услуга  за потребителите е скъпа.  Как например председателят на КЕВР ще обясни на един пенсионер с пенсия 200 лв., че трябва да плаща по два лева на кубик вода, каза още съветникът

Според него КЕВР прави постановка с това общественото напрежение да се насочи към недоволството за цената на водата в София. После обаче те ще започнат да разглеждат бизнес плановете за цената на водата в Шумен, Добрич, Варна, Враца и т.н.

Съветникът сподели, че увеличенията там са огромни – за  Шумен се предвижда цена около 3,30 лв., за Добрич също около 3 лв., а за Враца – 2,97 лв. с ДДС за кубик вода.

В момента въобще няма водна реформа. Трябва около 12-15 млрд. лв. инвестиция във водния сектор. Държавата казва няма пари, което не е вярно, вижте как има пари за саниране.

Тезата на Патриотите е, че има нужда от държавен фонд, който да инвестира във ВиК сектора. Ако държавата на година заделя между 500 и 800 млн. лв. и ги инвестира във ВиК проекти, няма да се наложи да се увеличава цената, а същевременно качеството на услугата ще се подобри.

Ако се ограничат циганите да крадат вода, а после като редовни потребители почнат да си плащат сметките, това е още един начин да не се налага да се увеличава цената на водата. В София се губят по 3 млн. куб. м. на година . В момента изрядните платци плащат и тази „загубена“ вода, завърши Контрера.