|

Волен Сидеров пред ПИК: Искаме твърдо изпълнителната власт!

Патриотът слага желязно условие на масата за преговори с ГЕРБ

Ива Николова

 

Имат ли смелост Борисов и Нинова да се изправят на дебат срещу Сидеров?

- Според последните данни на Алфа Рисърч сте с над 10%, което може би преизчислено прави 15-16%. Чувствате ли се вече напълно уверени, че сте най-важният участник в създаването на следващата власт след тези избори?

– Това, което е сигурно, е че ще присъстваме с добър резултат. Смятаме, че 10% не е достатъчно, тъй като искаме да наложим идеите си, а това става през изпълнителната власт. Имам 12-годишен опит с това как те поставят в ъгъла, когато искаш нещо да стане, а то не може. Сблъскваш се със стена, а накрая хората питат какво си направил в парламента толкова години. Ти им обясняваш, че всичко е в изпълнителната власт. За да направиш нещо, трябва да имаш мнозинство или да участваш в изпълнителната власт и през нея да прокарваш всяка идея.

Най-после е дошъл денят, в който патриотична формация да определя насоката на развитие, както вече става в няколко страни в Европа. Неолиберализъм започна да се срива преди няколко години. Сега има нов вятър на консерватизма, т.е. връщане на традиции, повече суверенитет. Виктор Орбан показа много добре как се прави.

 - Ще имаме ли правителство или може да влезем в спирала от избори?

- Ако има желание и воля ще има. То можеше да има и преди да се разтури 43-то Народно събрание. Но ГЕРБ така решиха.

- Те обвиниха вас, че сте се заинатили с искането ви за по-високи пенсии.

- Да, а сега искат същите работи. Нещата, които ГЕРБ и БСП обявяваха за популизъм, изведнъж станаха възможни. Хубаво, нямаме авторско право, но дори ЕС започна да поставя въпроса за ниските доходи в България, които трябва да се поизравнят малко. Как ще стане това е задачата, която стои пред всеки, който ще направи правителство.

- Социолозите дават приблизително равни резултати между двете големи политически сили. Очевидно е, че гласът на Патриотите ще е много решаващ за съставянето на кабинета.

- Може да се окаже съвсем решаващ. Т.е. ние да предлагаме коалиция, а не обратното.

- Да се стигне до мандат при вас?

- Да, защо не. Може и това да стане.

- Плевнелиев не ви го даде.

- Знаете, че имам много критично отношение към него, но в седмиците на преговори, като че ли беше склонен да ни даде мандата. В някакъв момент явно му се обадиха и казаха, че не бива да се дава на националисти. Да не забравяме, че 2017 е годината на промените в Европа. Тези, които се обаждаха да нареждат, скоро може да ги няма. Вече не е толкова страшно и ужасно във властта да участват патриоти, националисти, антиглобалисти.

Има избори във Франция, Германия, Австрия. Там нагласите се променят. Тези европейци, които досега живееха по-комфортно от източните европейци, започват да се страхуват. Те са застрашени от мигранти. Искат нашествието да спре. Някой трябва да постави въпроса Европа има ли граници изобщо или ще допуска всеки, който иска да живее в Стария континент, включително и нарушители на закона.

Сегашната Европа легитимира престъплението „нарушение на граница“. Утре може да легитимира нарушението „присвояване на имущество“, после да легитимира престъплението „серийно убийство“. Защото трябва да сме толерантни. Някой трябва да постави въпросите и от българска страна. Ще сме домакини на ЕС от 1 януари 2018 г. и ще имаме прекрасна възможност пред всички ръководства на европейските държави да поставяме теми. Кой ще ги поставя на масата?

- Би трябвало правителството.

- Точно затова е важно Патриотите да участваме в това правителство. ГЕРБ и БСП в кампанията са много ербап, но като отидат в Брюксел козируват. Ние поне сме ясни, няма да клякаме.

 - Ако ГЕРБ получи повече гласове, ще участвате ли в кабинета?

- Нека да престанем да разглеждаме коалирането като годеж. Българското общество продължава да разсъждава инфантилно. Трябва да се гледат идейните неща, програмите. Мога да извадя мои статии от 1993-95 г., които още следвам. Гледах откриванията на кампаниите на ГЕРБ и БСП, тържествени, помпозни, с музика, актьори, скъпи зали, но не чух програмни намерения, освен темата за пенсиите, която взеха от нас.

Има много сериозни теми. Например, имат ли смелост ГЕРБ и БСП да участват в спирането на концесиите, които са пагубни за България. Имат ли смелостта да изгонят чуждите компании, които сега владеят нашето Енерго и ни ограбват чрез сметките за тока. Да кажат стига с това ограбване. Щели да ни съдят. Нека да ни съдят.

- Прекратяването на концесиите ще го сложите на масата като условие ли?

- Ще го сложим като изискване, никой не обича да му се поставят условия. Това изискване трябва да се изпълни, защото иначе напредък няма да има. Ще чуваме още 10 години, че няма пари за това и онова. Има пари, ако се освободим от колониалното робство.

Нашите програмни намерения трябва да са приети от основните сили в парламента, за да има движение напред.

Предлагам в дебатите преди изборите всички основни партии да кажем ясно какво ни е мнението към повишаване на напрежението в Черно море. Ние не искаме такова напрежение.

- Нали обясниха, че това са просто обучения?

- Всяко обучение разиграва нервите на Русия.

- Във вашата коалиция няма единно мнение по този въпрос. Валери Симеонов е на съвършено различна гледна точка.

- Убеден съм, че Валери Симеонов не иска напрежение нито в Черно море, нито на сушата и по този въпрос нямаме различия. Може да сме различни характери, но тук става дума за българския интерес, не на кого му харесва Русия или руската култура. Ти също си завършила там.

- На мен ми харесва руската култура, нямам никакви колебания по този въпрос.

- Тя е световна култура. Сега нещата се променят и в Щатите, и в Европа. Ние трябва да станем малко по-самостоятелни. За тази цел е нужен стимулът, катализаторът на Патриотите.

БСП много са се напънали да идват на власт, г-жа Нинова да става министър-председател. Хубаво, но не ги чувам да казват ясно – не искаме чужди военни бази у нас; не искаме напрежение; ако обичате не ни замесвайте дори в ученията; не искаме да дразним друга държава;

 

- Има ли нещо, което ви разделя в коалицията? След месец приключват изборите, влизате в парламента и изведнъж се разделяте и вие?

- Не. Няма какво да ни разделя, освен ако някой от нас изкуствено не го създаде. Отвън ще има такива опити. Вече даже се опитват. Нашето обединение подразни останалите политически лидери, те не вярваха, че може да се случи. Нещо, което ти дава сила, не трябва да го разваляш.

- Кой се опитва да прави интриги между вас?

- Кой ли не. От доста страни имат интерес да го правят. Поначало от 2005 г., когато АТАКА влезе в парламента, най-подразнени бяха БСП. Защото видяха, че стъпваме на тяхната ниша и започнаха нападки. След което се създаде ГЕРБ. Това беше подтикнато от възхода на АТАКА. През 2006 г. бяхме втора сила според социолозите. Създаде се ГЕРБ, за да обере това, което може да остане от АТАКА.

- Отказахте се от 25 МИР София и ще сте водач само в Ямболско. Уплашихте ли се, че там е лидерската битка?

- От кое точно да се уплаша?

- Там са Корнелия Нинова, Бойко Борисов.

- Напротив. Аз искам дебати, независимо дали съм водач там или не, бих искал да участвам. Но битка няма да има. Знаете много добре, че всеки си прави отделно пропагандата, според възможностите за медии, няма сблъсък на идеи, което ми се ще да има. Ако някой от лидерите Борисов или Нинова иска бих направим общ форум, бих участвал. Но в момента съм водач само на ямболската листа, която е 4 мандатна, една от най-късите, ще се преборя да направя мандат.

- Вашата прогноза за бройката депутати, която ще вкарат Обединените патриоти в 44-то НС?

- Прогнозата може да бъде само на базата на социологическите сондажи. Това, което дават като процент, по наши изчисления е между 35 и 38 до 40 човека. Ако има елемент на изненада, може да станем повече, дай Боже.

Интервю за ПИК ТВ от 27.02.2017 г.