|

Генерал-лейтенант Леонид Решетников: АТАКА издига правилните лозунги и идеи!

Как може хората да гласуват за БСП, която непрекъснато лъже през последните 15-20 години. Говори за българо-руска дружба, а после е в съдружие с американското посолство

Леонид Петрович Решетников е генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване на Русия. От 2009 до януари 2017 г. заема поста директор на Руския институт за стратегически изследвания. Автор е на редица книги и публикации по теми за руско-българските отношения. Награден е с редица правителствени, ведомствени и бойни награди. В момента е председател на Наблюдателния съвет на ТВ канала „Царьград медия“. На 26 януари в Кремъл беше награден лично от президента на Русия Владимир Путин с орден „За заслуги пред Отечеството“ – 4-та степен.

 

Теодора Куцарова

 - Миналата седмица бяхте награден с орден „За заслуги пред Отечеството“ – 4-та степен. Разкажете за награждаването си. Сега сте председател на Наблюдателния съвет на телевизия „Царьград медия“, с какво друго се занимавате в момента?

- За награждаването мога да кажа, че беше много приятно. Бяхме 24 човека – министри, депутати, хора от голямата промишленост. Президентът дойде при нас и ни каза, че работим заедно много години и няма да използва някакви официални думи. След това ме награди, връчи ми този висок Орден, поздрави ме. Президентът беше в много добра форма, в добро настроение, много енергичен, усмихнат.

Орденът за мен е оценка за работата ми като директор на РИСИ, на целия колектив. Като шеф на Наблюдателния съвет на телевизионна компания работя върху идеологията на телевизионния канал, помагам на аналитичния сектор. Освен това оглавявам една обществена организация „Общество за развитието на руско-историческата просвета“. Задачата му е нашите хора да знаят повече за историческото развитие на страната ни. Издавам книги, организираме конференции, кръгли маси и т.н.

- Преди време с Вас говорихме, че историята и разузнаването имат общи елементи и че историческото образование е подходящо за бъдещ разузнавач. Можем ли да открием общо между професиите на журналиста и разузнавача?

- Има общи моменти в професията на журналиста и на разузнавача. Главната цел и двамата е да получи интересна информация. Разузнавачът – за ръководството на своята страна, а журналистът – за обществото. Много зависи как тази информация се използва – обективно или необективно. Само не трябва да се лъже, както се получи при  конфликта с г-жа Нинова, Шаренкова – откровена, много мръсна лъжа за корумпиране, за изгонване от института. Това е много грозно, това говори за деградацията на значителна част от българския политически елит, морална деградация.

- След скандала с Нинова, когато тя отправи лъжливи твърдения по Ваш адрес, в български медии имаше много публикации, които изопачаваха думите ви. Според Вас каква е целта на това?

- Кампанията срещу мен не е свързана с моята личност. Тя е във връзка с политиката на Русия. Тези хора не искат България да има добри отношения с Русия и затова използват всичко, в това число и моето име, за да се развалят нашите отношения още повече. Макар, че не знам колко още повече може, толкова са развалени. Нападат, измислят си, само заради това, че съм представител на Русия и на тези кръгове, които искат засилване на руско-българските отношения, искат дълбоко сътрудничество. Затова измислят глупости. Това е свидетелство за морална деградация на елита. Как може един човек да оглавява българо-руско дружество за сътрудничество като Шаренкова и да измисля такива чудовищни неща за мен, за човек, който непрекъснато говори и работи за българо-руските отношения. Само морална деградация или някаква поръчка? От кого? Предполагам, че е отвън, а може би е отвътре. Същото и за Нинова казвам и за тези журналисти, които изопачават. За тези хора главната цел е да не позволят нашите отношения да се възстановят, нормални, дружески отношения, които са полезни и за България и за Русия. Сега такива хора навсякъде по целия свят, особено в Европа, се опитват да организират атаки срещу Русия. Те вече разбират, че идва краят и трябва да търсят място, където да бягат. Не знам къде ще бягат. Българският народ няма да ги търпи дълго.

- Доналд Тръмп открито обвини някои медии в изфабрикуването на фалшиви новини. Срещу Русия често има информационни провокации. Как обикновеният човек да се ориентира кое е истина и кое е лъжа?

- Обикновеният човек – българин, руснак, чех и т.н. трябва повече да мисли. Тези вестници, списания, телевизии, които непрекъснато организират такива провокации – да не ги гледа. Има и други. Има телевизия „Алфа“ – тя не лъже. Защо не гледат?! Трябва да гледат. Ако искат да бъдат жертва на лъжливи средства за масова информация, значи вината е тяхна. Обикновеният човек също трябва да избира. Има и сайтове, които не лъжат. Не трябва да бъдат пасивни. Не трябва да гласува за тези политици, които лъжат. Как можеш да гласуваш за БСП, която непрекъснато лъже през последните 15-20 години. Говори за българо-руска дружба, а после е в съдружие с американското посолство. Каква е тази работа?! Обикновеният човек не трябва да обвинява някой друг, сам си е виновен. Защо се гласува за тази партия, която непрекъснато лъже?

- В средата на януари беше открит мъртъв германският журналист Удо Улфкоте, който написа книга затова как е сътрудничил на ЦРУ и е изпълнявал техни поръчки, докато е работил за престижно германско издание. Дмитрий Беляев, който е и научен сътрудник в РИСИ публикува в своя личен блог информация за смъртта на Улфкоте, добавяйки, че журналистът се е канел да се срещне с Тръмп. Според вас, това навява ли определени съмнения за смъртта на този журналист, направил такива разкрития?

- Всички хора, журналисти, които правят разкрития и говорят истината, те са подложени на различни заплахи. Те рискуват понякога и своя живот, не само кариерата си. Защото в Западна Европа и в България има диктатура, информационна диктатура от структури от САЩ. Сега новият президент критикува тези медии в Щатите… Може би ще има някакви промени, но не мисля, че това ще стане много бързо. И всички тези разкрития, които правят честните журналисти, те са опасни за живота им. Но има хора, които правят само мръсни разкрития и те не рискуват своя живот.

- Могат ли българите сами да се справят със западното влияние тук, да му се противопоставят на фона на информационния монопол и при наличието на множество американски агенти на влияние в България?

- Мисля, че българите сами трябва да се противопоставят на всичко, което се внушава в България. Вече е дошло до край. Трябва българите сами да изразяват активно своята позиция, да не бъдат пасивни както сега – чак половината от населението на България не иска да участва в избори и не вярва в тях. Мисля, че без вътрешна, българска реакция на тези будалащини, нищо няма да стане. Както преди Освобождението, когато българите направиха Априлското въстание, тогава Русия и целият свят реши да помага. Ако българите ще си мълчат и ще избират същите деградирали политици – кой ще помага, никой няма помага. Има например партия АТАКА. Защо не гласуват? Тя издига правилни лозунги, правилни идеи. Защо?! Не ни харесва как този човек говори, как този човек се понася? Смисълът не е в много говорене, а в идеите, които предлага тази партия.  Хубави идеи! Трябва да гласуват. Защо гласуват за едни и същи и този перпетуум мобиле се върти, никакъв резултат няма и няма да има.

- Първият разговор между Тръмп и Путин предизвика вълнение в Европа, САЩ, може би и в Русия. Какво да очакваме в руско-американските отношения?

- Очакваме подобряване. Предишната администрация на Обама доведе нашите отношения до границата на войната. Сега виждам, че Тръмп и нашият президент говорят за отслабване на напрежението, за компромиси, за възможно сътрудничество в борбата с терористите. Това е много хубаво и се надяваме, че отношенията ни ще  напреднат, не толкова бързо колкото искаме, но ще напреднат на всяка цена.

На 31 януари Путин се срещна в Кремъл с новия ръководител на Руския институт за стратегически изследвания Михаил Фрадков и неговия предшественик ген. Леонид Решетников