|

Карат лекарите да не наричат бременните – бъдещи майки

Жената Хайдън Крос юридически вече е мъж, но още не си е направила операция за смяна на пола

Британските лекари са помолени да не наричат бременните жени бъдещи майки, тъй като това може да обиди трансгендерите, а вместо това да  използват термина „бременни хора”. Това съобщи Daily Mail.

На 14-страничното „Ръководство за ефективна комуникация”, издадено от британската медицинска асоциация, се казва, че „преобладаващият брой хора, които могат да забременеят или да родят дете, се идентифицират като жени”.

Според мнението, обаче, на британските здравни представители, има трансгендери, които също могат да забременеят. Изданието дава пример със 20-годишния бременен трансгендер Хайдън Крос, който юридически е мъж, на хормоналнозаместваща терапия, но още не си е направил операция за смяната на пола.

Инициативата предизвика спорна реакция: едни я подкрепят изцяло, други я наричат „антинаучна”. Според критиците, това предположение е „оскърбително и опасно”, тъй като всеки лекар знае, че само жените могат да раждат.

Ако не можеш да наречеш бременната жена бъдеща майка, то накъде отива светът?

Според бившия епископ на Рочестър „такова правило ще обърква хората за жизненоважната роля на майката във възпитанието на децата”.

Партия АТАКА от години алармира за опасността от т. нар. евроатлантически ценности. Тя е категорично против измисления „Трети пол“, гей браковете, кръвосмешенията и толерирането на различна ориентация.