|

Масови изнасилвания в старчески домове в САЩ

В САЩ над 1000 домове за възрастни хора са глобени през последните три години заради  изнасилвания на старци. Става дума за „истинска епидемия”. Повечето от престъпленията не влизат в статистиката и остават неразследвани, става ясно от журналистическо разследване на CNN.

Някои от старческите домове са глобявани нееднократно. Те и представителите на правителството не са направили достатъчно, за да се прекрати тази порочна практика.

Зад океана има десетки хиляди такива учреждения с медицинско обслужване, в които живеят повече от милион пенсионери. Често те страдат от старческа деменция.

Тъй като са частна собственост, не са заинтересовани от разгласяване на случаите на изнасилване.

Открити са няколко случая с медицински служители, които многократно са обвинявани за изнасилване на пациенти, но са  продължавали години наред да се местят от един в друг дом и впоследствие са изправяни пред съда.

В някои щати изнасилванията са станали редовна практика. Например в Илинойс през 2013 – 2016 г. е имало 386 заявления за изнасилване в старчески домове. В Тексас през 2015 г. случаите са били 251. Успяват да потвърдят само 11.

Глобите не издържат дълго време. Старчески приют в Тексас е глобен със 116 хиляди долара за изнасилване на пенсионер, а на учреждението е забранено да  получава държавни субсидии. Санкцията, обаче, е намалена наполовина, а забраната се задържа само за 11 дни.