|

Медиите ни заляха с помия!

В продължения на месеци ни учат как да се превърнеш в порно звезда

Деница Гаджева

Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? – питаха родители, съседи и учители невръстните дечица по време на моето детство. Дечицата родени през осемдесетте стройно отговаряха „ „полицай“, „пожарникар“, „космонавт“, „лекар“ или „боцман“.

През „тъмното, мракобесно и страшно“ социалистическо време, когато имаше слово, но нямаше свобода, мечтите на българските деца бяха да хващат лошите, да лекуват болните и да откриват нови светове. По онова време имаше само една телевизия – държавната БНТ. Тя разполагаше с два канала. Канал 1 с лого антенка и Ефир 2 с лого 5 великденски яйца, обърнати наопаки. Държавната телевизия поддържаше и стимулираше тези детски желания в собствените си предавания. Навярно е имало мечти, различни от шаблонните. Някое момченце е искало да се превърне в момиченце и обратното. Но, това не беше извеждано като национален приоритет в държавната телевизия.

 

Днес вече имаме свобода, но словото е на изчезване.

Децата продължават да имат мечти.  Помните едно детско предаване с бате Енчо, в което момченце каза: „Искам да стана дилър“. Какви мечти само – евроатлантически!

В момента ни задоволяват цели три национални телевизии. Едната е БНТ, но тя се срамува да се нарича държавна. За да не я караме да се изчервява и от уважение към славното й минало, ние я наричаме обществена.

Другата нарича себе си НОВА. И с право. При нея всичко е ново и лъскаво. Нови са и мечтите на нейните деца. В Нова телевизия на въпроса „Ти каква искаш да станеш като пораснеш?, отговорът е Ким Кардашян. Минута по-късно Нова телевизия прегръща възвишената мечта на своето дете и казва „браво“. Това е правилна и политкоректна мечта.

До тук с въведението. Ако някой се чуди за какво точно става въпрос ще му кажа направо – става въпрос за системното набиване на антиценности от едно  лъжливо, манипулативно, кудкудякащо и едновременно с това цвилещо сутрешно магазинно предаване. Гледат го майки, баби, безработни жени и работещи, излезли в отпуск по болест.

Всичките те получават съвети и напътствия в живота от едно бившо момиче на късмета и фамозните му гости. Лечители, гадатели, билкари, истински лекари, които са си платили, за да бъдат хвалени, други – не лекари, които също са си платили, за да бъдат хвалени. Сред целия този пълен абсурд, някъде между съветите да ядем бръмбъри, за да се излекуваме от рак и просто да ядем бръмбър за удоволствие, се появява едно момиче с мечта достойна, според Нова телевизия и предаването „На Кафе“.

Мечтата е, тя да се превърне в друг човек – физически. Духовното на този етап е недостижимо.

Всъщност, в речника на Нова телевизия думата духовно е задраскана с коректор. Появява се младата Деси Павлова, идва направо от Москва. Не, шегувам се, от Ню Йорк идва момичето, от САЩ (да не забравяме, че според Нова телевизия първият хомосапиенс е запалил първият огън в САЩ, така е стартирала нашата цивилизация и в момента там е центърът на вселената и световното добро. Навсякъде другаде има само кал, тиня и голи охлюви).

Само дето никой не разбра, защо се връща в България това дете на майката природа. Защо изостави американския рай, лъскавия и уреден живот и се върна в една малка, забутана държавица, където средната работна заплата се равнява на една вечеря в ресторант зад океана.

Това може да е тема на друг коментар. Та, прибира се момичето с два куфара и една стара, детска мечта – да се превърне в двойник на Ким Кардашян. За да разберем в какво точно иска да се превърне това българско момиче трябва да разберем и коя е Ким Кардашиян.

Според Уикипедия Ким е най-скъпоплатената американска риалити звезда, телевизионен персонаж. Получила е над 6 милиона долара от участието си в тв шоу, направено специално за нея и многолюдното й семейство. Ким е една обикновена девойка, произведена изкуствено в телевизионна звезда от режисьори и сценаристи. Защо тя, ще попитате? Заради актьорски талант? Заради музикални умения? Не! Просто Ким участвала в порно клип. Да. Преди да изгрее на малкия екран и да стане известна, през 2003 г. Ким се снимала в порно клип с певеца Рей Джей. Американска компания разпространява клипа, а Кардашян я съди за права над видеото. Получава 5 млн. долара. Извън порно кариерата й, Ким се храни от хонорари като рекламно лице при откриване на обществена тоалетна. Подрежда гардероба на Парис Хилтън и заедно пиянстват из американските нощни клубове. Получава „Златна малинка“ за участието си във филм-пародия на „Индиана Джоунс“. Филмът е провал, а ролята на Ким – пълен провал. Заливана е с брашно от жена, която очевидно не е издържала на простотията, прокламирана от телевизионния персонаж Кардашян. През 2014 г. Ким прави фотосесия. На задните си части. Според Нова телевизия това навярно е проява на изключителен талант. Това накратко е тв персонажът – Ким Кардашян.

Всъщност, мечтата на Деси от Нова тв е да се превърне в една нищо неправеща трътла, със спорни знания и умения, в която и да било сфера на живота, чийто върхов интерес е да изкарва милиони, появявайки се в различни шоу програми, риалити формати и порно филми. Да си известен заради това, че си известен!

Нова тв моментално прегръща върховната мечта на Деси. Тя е достоен пример за българските девойки, които се чудят по какъв път да поемат в живота. Преобразяването се извършва в продължение на няколко мъчителни месеца, а екипът на „На кафе“ полага грандиозни усилия и влага не малък финансов ресурс в извършване на физически корекции на индивида със спорна от етична и морална гледна точка мечта. Зрителят от женски пол, с останал поне един жив неврон в главата, се пита през цялото това време – „Защо бе, Боже? Кому е нужно това?“

Нужно е, нужно е. За да умре и последният ви неврон.

Проследяваме трансформацията:

1. Фитнес и хранителен режим. В едно предаване Зейнеб дори предлага на Деси да си смени името. Защо пък да не се преименува на Айше, например.

2. Операция на брадичката, слагане на имплант.

3. Филъри на лицето и уголемяване на устните – за придобиване формите на Ким.

Няколко седмици по-късно завесата тържествено се открива и Деси е Ким, Ким е Деси…о, не, огромно разочарование – Деси е Ким, но дупето на Деси не е дупето на Ким. Зрителите затаяват дъх. Как ще излезе Нова телевизия от тази конфузна ситуация? Толкова усилия, толкова безсънни нощи. Спокойно, появява се жена, навярно от клана Кардашян, всъщност  от клана Халваджиян. Абе, няма значение, жената от арменски клан носи в ръка изкуствени задни части. Мечтата е спасена.

България се сдоби с Ким Кардашян. Една детска мечта бе осъществена. Една телевизия даде пример на младото поколение. На това днес учат българските медии.