|

Патриотите ще работят за намаляване на бедността

Поискахме минималната пенсия да стане 300 лв., за да се доближи поне до прага на бедност, който в момента е 314 лв. Това заяви народният представител от АТАКА в 42-то и 43-то НС Николай Александров на Кръгла маса на патриотите в четвъртък. Темата бе „Пенсионната реформа в България – предизвикателства и решения. Какви законодателни промени са необходими за увеличаване на жизнения стандарт на българския пенсионер?” На нея присъстваха бивши депутати от патриотичните сили и всички национално представени пенсионерски организации в страната.

„Пенсиите в момента се изплащат от постъпленията на трудещите се. Трудещите се са 2,3 милиона, а пенсионерите 2,1 милион. При тези постъпления може да изплащаш по-високи пенсии само ако се реформира системата отвътре“, заяви още Александров.

Александров отбеляза, че АТАКА от години апелира да се върнат златните концесии в български ръце и с това може да се вдигнат доходите.

„Държавата да участва в икономиката, т.е. тя сама да преразпределя печалбите, като спазва правилото за общественото благо“, допълни той.

Атакистът подчерта и грубата намесата на Международния валутен фонд, който казва да замразяваме пенсиите, да увеличаваме годините за пенсиониране.

„Да си беден не е порок. Порок е безпардонното и безотговорно отношение на политиците през всичките години на прехода“, заяви д-р Султанка Петрова от ВМРО на форума.

Темата за пенсиите на българските пенсионери винаги е на дневен ред преди избори и после се „замита под килима“. Единствено Патриотите не позволиха темата за доходите на българите да бъде премахната от дневния ред на обществото, беше категорична Петрова. И за пореден път припомни стряскащата статистика за броя на неграмотните, работещите бедни и мизерстващите хора в страната.

По показатели като смъртност сме на второ място в света. Преди нас са само страни в реална война, като Сирия и Украйна. Една от причините е епидемиологичното разрастване на бедността в България, каза Искрен  Веселинов от ВМРО. Той подчерта, че „Обединени патриоти“  тръгват на избори с ясното съзнание, че ще продължат битката си за реално повишаване на доходите, намаляване на бедността, справедливост и достоен живот за всеки български гражданин.

На Кръглата маса стана ясно, че пенсионерски организации ще сезират Конституционния съд за пенсиите. На 9-и март ще се проведе Събор на възрастните хора пред президентството, който ще поиска свикването на КСНС по проблемите с пенсиите и бедността.

Припомняме, че през декември Обединени патриоти внесоха две предложения в парламента за вдигане на пенсиите, но ГЕРБ, реформатори и останалите партии ги отхвърлиха. Едното бе за 300 лв. минимална пенсия от 1 юли 2017 г., а другото 200 лв. минимална пенсия от 1 април 2017 г. и преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди 2013 г.

Патриотите са категорични, че пари за предложенията има. По изчисленията им и за двата варианта са нужни 800 млн. лв. 200 милиона лева може да дойдат от намаляване бюджета на Министерството на отбраната, орязвайки фрегатите, които са излишен лукс. А останалите пари може да дойдат от  повишаване събираемостта на ДДС и акциз на горивата.