|

През декември ГЕРБ отказа да вдигне доходите, искането на Патриотите било невъзможно! Сега се оказа напълно възможно!

ГЕРБ обясняваха пред медиите, че исканията на „Обединени патриоти“ ще сринат системата и ще изпаднем в сериозна криза, а сега предлагат също вдигане на доходите. Искат да сринат системата ли?

В 14 часа на 5 февруари 2017 г. коалицията „Обединени патриоти“ се регистрира за участие в изборите. Срокът беше до 8 февруари. Оказа се, че преди нас са регистрирани само партия ГЕРБ и партията на Марешки. Всички други се ослушват или пък по някакъв начин въртят сделката кой с кого да се коалира. Ние внесохме документите в ЦИК и те бяха приети без забележки. Коалиция „Обединени патриоти“ е регистрирана за изборите на 26 март 2017 г. Какъв ще бъде резултатът зависи от вашия вот, вашето мислене и най-вече от вашето отсяване на зърното от плявата, за да може утре, ако управляваме „Обединени патриоти“, неща за които говоря от години да станат реалност – прекратяване на концесии, връщане на българското богатство в български ръце и насочването на българското богатство за благосъстоянието на българите.

Не за канадците, не за американците, не за израелците, не за турците, не за руснаците, не за финландците – за българите!

Това е смисълът на патриотизма в днешно време. Той има преди всичко и най-вече икономически измерения. Сега всеки говори за икономика, всеки говори за стандарт на живот. Днес всеки говори за това, което АТАКА повтаря от години. Толкова смешно е, че пред медиите след регистрацията в ЦИК казах, че сме в очакване ГЕРБ и БСП да участват в коалиция „Обединени патриоти“. Защо? Ами защото те говорят с нашия език. Виждате какво вече казват ГЕРБ в започналата на практика предизборна кампания. Приоритетите в управленската им програма били: увеличение на минималната работна заплата от 460 на 650 лв. Също и увеличение на средната работна заплата, която да стане 1500 лева.

„ГЕРБ ще прави 1500 лева заплата, ами звучим точно като БСП. Това мен ме ядоса много и затова направихме тази пресконференция да ви кажем защо и как считаме, точната цифра е 1515 лв.“, заяви Бойко Борисов преди дни.

Това е нещо ново. Както знаете, досега ГЕРБ не говориха за повишаване на доходите, напротив. Те се съпротивляваха, когато „Обединени патриоти“ настоявахме минималната пенсия в България да стане 300 лева поне. По този начин поне линията на бедност, както я определят статистиката и синдикалните институти, щеше да бъде достигната. ГЕРБ през цялото време повтаряха, че това е невъзможно, не може да стане, няма как да стане. Изведнъж, не щеш ли, мина месец, оказа се, че това е възможно. Защо? Защото предстоят избори.

Нали си спомняте колко седмици продължаваха преговорите при опитите да се направи правителство с мандат на една или друга парламентарна група. Дори се говореше, че той може да бъде даден на патриотите. Да, само, че това не се случи, тъй като експрезидентът Плевнелиев изпълнява строго инструкциите на своите господари и те му забраниха. Патриоти не са желателни и той даде мандата на реформаторите. Въпреки това, имаше преговори, дискусии дълги часове наред между няколко партии и стана ясно, че ГЕРБ категорично не може да поеме задължението да работи за 300 лева минимална пенсия. Приключиха мандатите, разтури се парламентът, идват избори и ето, оказа се, че ГЕРБ може да направи пенсията 300 лева.

Вие сега кажете това популизъм ли е?

Демагогия ли е? Игра ли е с политическите сили, с които те преговаряха и се правеха на коректни преговарящи? Всъщност не са били коректни, защото явно са ни мамили в очите. Спомняте си, че те излизаха пред медиите да казват, че искането на „Обединени патриоти“ е абсолютно  невъзможно, ще срине системата и ще изпаднат в много сериозна криза.

Сега ГЕРБ искат да сринат системата

или вече са разбрали, че е възможно, защото ние ги убеждавахме, представяхме им изчисления, не голи приказки, а точни разчети от които се виждаше, че е възможно и минималната пенсия да стане 300 лв.. Че това няма да срине системата и ще се помести в рамките на реалния бюджет. Те упорито отхвърляха нашите искания, за да стигнат в момента до същия извод, че можело минимална пенсия да стане 300 лева. Затова пред медиите изразих предположението, че както вървят нещата, може в следващите дни да пожелаят да влязат в коалиция „Обединени патриоти“.,

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ от 5 февруари 2017 г.