|

Първа победа на АТАКА за 2017! Президентът наложи вето на Закона за концесиите

Честито на всички атакисти, на всички патриоти, на всички честни българи! Бяхме чути!

На 2 февруари следобед президентът Радев спря новия закон за концесиите! Без преувеличение може да се каже, че това е първата победа на националния интерес над чуждестранния лобизъм за 2017 г.

Тя е и наша победа. ПП АТАКА първа излезе с призив към държавния глава да употреби правото си на вето срещу това токсично законодателство. Последните разпоредби на този акт бяха гласувани на 25 януари, сряда. Веднага след това лидерът на АТАКА Волен Сидеров, в интервю за БНТ поиска държавният глава да наложи вето на закона. С този призив на първа страница излезе и в. „Атака“ на 27 януари т.г.

Редица граждански организации отправиха същия призив. На 2 февруари дори синдикатът „Подкрепа“ направи това.

Новият Закон за концесиите е написан от адвокатската кантора „Бузева и партньори“ по неясно чия поръчка срещу официален хонорар от 85 хиляди лв. Той е приет от Министерския съвет и внесен в парламента с подписа на министър-председателя Бойко Борисов на 9 юни 2016 г. И ако искаме да бъдем принципни, той трябва да се нарича „Законът на Борисов“.

Проектът бе отхвърлен от Комисията по енергетика и Комисията по икономическа политика и туризъм. Но комисиите по правни въпроси (на Данаил Кирилов), по бюджет и финанси (на Менда Стоянова), по транспорт и съобщения (на Настимир Ананиев) и по регионална политика, благоустрийство и местно самоуправление (на Найден Зеленогорски) дадоха положителни становища.  На 8 юли м.г. законопроектът влезе в пленарната зала и бе приет на първо четене с гласовете на 75 депутати от Герб, Реформаторския блок и БДЦ.

На второ гласуване той беше внесен в последните 3 дни от работата на 43-тия парламент. Както всички антибългарски закони, внесени от Министерския съвет, и този закон, съдържащ 201 члена, преходни и заключителни разпоредби и 9 приложения, мина „полулегално“ – за два дни и половина, от които един ден и половина са неприсъствени за депутатите.

Председателката на парламента организира второто гласуване така, че по-голямата част от опозиционните групи да отсъстват. Масово беше само присъствието на управляващата коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок – АБВ. Тези депутати очевидно бяха инструктирани предварително да не напускат София.

Не е случайно, че гласуването започна на 20 януари, петък следобед, когато е времето за парламентарния контрол и в пленарната зала остават само онези депутати, на чиито въпроси към министрите е излязъл редът. За изненада на народното представителство обаче парламентарният контрол на 20 януари бе отменен – за да се чете законът за концесиите. То продължи на специално свиканото извънредно заседание във вторник, 24 януари – неприсъствен ден в пленарната зала. Гласуваха се по 15-20 члена наведнъж. Нито една от поправките, внесени от опозицията, не бе приета. На 25 януари (сряда) бяха изчетени в скороговорка последните текстове.

От опозиционните групи в пленарната зала присъстваха по няколко депутати. Ето защо.

В петък следобед по-голяма част от депутатите – тези, чиито въпроси нямаше да получат отговорите на министрите, бяха вече заминали за избирателните си райони. Те научиха по телефона, че е започнало второто гласуване на този закон. Понеже командировките се планират предварително, както и срещите с избиратели, местни власти и прочее, повечето от тях не можаха да се върнат и за извънредното заседание във вторник. Роля е изиграло и съзнанието, че текат последните часове на 43-ия парламент, че предизборната кампания вече е започнала и е безсмислено да се правят каквито и да било атаки срещу отровния закон, които така или иначе няма да го отменят, нито ще успеят да го смекчат. Имаше периоди, когато в пленарната зала присъстваха само 4-5 от депутатите на БСП, въпреки че от трибуната се четяха поправки, внесени от тяхната парламентарна група с цел да се ограничат пораженията на закона чрез фиксиране на твърди тавани от 25 или 35 години за концесиите. Те бяха отхвърляни с 10-тина гласа „за“ (БСП и АТАКА) и над 70 гласа „против“ и „въздържал се“ на управляващото мнозинство.

Слава Богу, държавният глава разбра огромната заплаха за националната сигурност, която просто извира от този закон и го спря. Годината започна добре, братя и сестри българи!