|

Руслан Осташко, главен редактор на „PolitRussia“ пред в. „Атака“: В България се завръщат здравият разум и рационализмът

В Европа стават популярни политиците, които говорят истината на хората

Финансираните отвън НПО-та да слагат знак „чужд агент“

Българите загубихте голям брой работни места и се лишихте от много пари с отказа си да строите „Южен поток“

Натовските войски идват и след това никога не си тръгват

 


 

Теодора Куцарова

- Защо пак се изостри ситуацията в Донбас?
- Защото на власт дойде Тръмп и се променя геополитическата ситуация. Украйна не е нужна абсолютно на никого. И за да напомни за себе си, тя три години ни разказва, че украинската армия е най-силната в Европа. Украйна била напреднала европейска страна. Изведнъж всички престанаха да се съобразяват с нея. И те си мислят – трябва някак си да напомним за себе си, за съжаление нямат други поводи, не могат с нещо хубаво да напомнят, дори провеждането на „Евровизия” е на ръба на провала, има много проблеми, те дори и такива мероприятия не могат да проведат. Съответно, единственият, изпитан метод да напомнят за себе си е кървавата касапница, която устроиха сега в Авдеевка. Дори германските медии от мейнстрийма, които подкрепят Ангела Меркел, пишат, че конфликтът е иницииран от Украйна, за да се отвлече вниманието от въпроса за евентуалната отмяна на санкциите, по-точно да се привлече вниманието към това, да не падат антируските санкции. И за да привлекат вниманието върху себе си. Смятам, че това не им се получи и те са много учудени. Преди година подобен конфликт би предизвикал нови санкции срещу Русия, защото за всичко биха обвинили Русия. Би се повдигнал въпросът за нуждата от някакво ново споразумение, че трябва да се върне контролът над границите (на Донбас с Русия) и т.н. А сега всички политици говорят за изпълнението на Минските споразумения от украинска страна и че те трябва да ги изпълняват по точки, а не както сега си ги тълкуват както си искат.

- Как смятате, че трябва да се поддържа и развива патриотизмът в младите хора? Как се прави това в Русия?

- Патриотизмът е понятие, което може да означава различни неща. Този патриотизъм, който ние на канала си се опитваме да прокарваме сред масите, далеч не от всички в Русия, се смята за патриотизъм. Някои смятат, че ние се подмазваме на Путин, че работим с кремълски грантове и затова обичаме Родината – срещу пари. Всеки си прокарва по свой начин това, което вижда и много наши либерали, хората, които имат други възгледи, които смятат, че Русия воюва в Украйна, че на власт у нас е тиран, те също искрено се смятат за патриоти. Но според мен не може да си патриот на някаква си друга Русия. Да си патриот на Русия, но без Путин, да си патриот на Русия, но без руския народ, да си патриот на Русия, но да си за приятелство със САЩ, да си руски патриот, но да искаш да живееш във Франция. Аз съм патриот на тази Русия, която виждам през прозореца.

- Има ли опити да се принизят делата на героите на Русия? Ако да – как реагират руснаците на това?

- Изобщо въпросът за нашите герои и преди всичко за героите от Великата отечествена война сега, разбира се, се опитват да го преразгледат. Да ни лишат от историческата памет, гордост, от подвизите на нашите предци. Това е опит да ни поставят на колене и да ни накарат да плащаме. Ето, ние руснаците трябва да се покаем за това, че навремето сме победили фашизма. Защото, така ни казват, вие сте имали Сталин, той не е бил по-добър от Хитлер. Затова – покайте се! Нас, руснаците, искат да ни накарат да плащаме и да се каем, затова, че през 90-те години след рухването на Съветския съюз си запазихме страната, не я унищожихме, както биха искали някои западни страни, не станахме по-слаби. Искат да се каем. Защо не го правим? Защото имаме историческа памет. Помним героите си от Великата отечествена война, и от войната през 1812 г. Знаем подвизите на героите и се гордеем с тях. Ако ни отнемат това, ще ни отнемат нашата самоидентичност. Те смятат, че ние не сме достойни да живеем, затова се опитват да ни отнемат героите, които ни сплотяват, обединяват, и ни помагат да сме такива, каквито сме. С всичките ни плюсове и минуси.

- Как Русия се противопоставя срещу либералната, западна пропаганда?

- Нашата единствена сила е в истината. Ние сме една от малкото страни в света, която може да си позволи на държавно ниво, имам предвид президента, да казва истината в очите. Наскоро се навършиха 10 години от прословутата Мюнхенска реч на Путин, в която той каза, че еднополярният свят не е възможен. И че не е правилно съдбата на цялото човечество да се определя от една конкретна страна, която има свои интереси. Това се мислеше от всички, и в България го мислеха, и в Китай, и в Индия го мислеха, но пръв това открито, публично каза Путин. Затова нашата сила не е дори в борбата, а в борбата за правото да бъдем себе си. Не борба срещу някого, а борба да бъдеш себе си и да говориш това, което мислиш наистина. И историята показва, че истината най-често е на наша страна. Затова сме живи, затова сме такива, каквито сме.

- В България има много неправителствени организации, които на практика са чуждестранни агенти. Пример за такива организации са фондация „Америка за България“ и Отворено общество на Сорос. Можем ли да използваме опита на Русия в това направление?

- Сега в Русия много се критикува закона за чуждестранните агенти. Някои гръмогласни другари се опитват да покажат, че уж тяхната гледна точка е на цялото  население. Законът за чуждестранните агенти гласи, че всяка организация с нетърговска цел, получаваща финансиране от чужбина, трябва да слага на материалите си знак „чуждестранен агент”. Това е абсолютна калка от американския закон. Там също така се регистрират неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина. Не искате да получите такова клеймо и такова название, ами просто се откажете от парите от чужбина и няма да имате никакви проблеми. Ако получавате пари, няма нищо страшно – напишете. Тук има една лингвистична хитрост, някои противници на закона казват, че в руския език думата „чуждестранен агент” има принизяващо значение. И че това в очите на обществеността показва, че от неправителствената организация се извършва антидържавна дейност. И казват – това го няма на Запад. Но трябва само да се отвори английската „Уикипедия” и да се види значението на думата foreign agent. И там също е написано, че значението е принизяващо и то е избрано специално. А острата реакция в нашето общество, негативното възприемане на фразата „чуждестранен агент”, за пореден път подчертава, че имаме здраво общество. И аз бих посъветвал нашите български приятели да се позовават не само на руския опит при приемането на такъв закон, но и на американския опит.

- Смятате, ли, че в Европа идва нова патриотична вълна, която може и да се противопостави на Сорос и на либерализма?

- Европа се връща към самата себе си. Дълги години ви казваха, че мигрантите – това е хубаво нещо, че мултикултурализмът е хубаво, а после, когато в Европа започнаха атентати, изнасилвания и убийства от страна на мигрантите, всичко това максимално се криеше. На вас например, в България, ви обещаваха добър европейски живот след влизането в ЕС, големи проекти. Вие се опитахте с Русия да строите „Южен поток”, нали така, газов проект, България можеше да стане европейски център за разпределяне на газ и да се спечелят много пари и да има огромен брой работни места. Но от Германия ви казаха – ей, не трябва да сътрудничите с руснаците. И вие загубихте голям брой работни места, лишихте се от много пари. Какво получихте в замяна от Германия? Дадоха ли ви някаква компенсация? Може и да са дали, нещо малко, незначително, за джобовете на вашите политици, които са се занимавали с това. Може тези, които са вземали тези решения, да са получили нещо, но вие конкретно, българският народ, нищо не спечелихте. В България и  Европа сега се завръщат здравият разум и рационализмът. А всеки здрав разум показва, че да се воюва със страна, която не те напада и не е агресор, няма никакъв смисъл, още повече с такава голяма страна като Русия, която има много нефт и газ и големи територии, природни изкопаеми, и това, без да споменавам технологиите, прекрасните хора и нашите прекрасни места, които можете да посещавате. Затова няма смисъл с нас да се воюва и да се влиза в конфликт. Сега има пробуждане в Европа и процес на възраждане, може би на европейската самобитност, защото Европа отдавна е отписана от сметките, никой отвъд океана не иска да разговаря с нея. Всичко се решава в Лондон, понякога в Брюксел и във Вашингтон. А за обикновените европейци – те меко казано, не живеят много добре, в по-голямата си част. Затова съвсем разумно и логично е, че в Европа идват на власт политици и стават популярни политиците, които говорят истината на хората. Тоест, те виждат, че има проблем с мигрантите и говорят за него, а не го премълчават. Те виждат, че има проблем с европейската обща икономическа зона. Тя, меко казано, не е равноправна за всички страни. Германия и Франция получават всички главни ползи от това обединение, а другите страни се експлоатират и нищо особено не получават. Да, разказват ни, че Европа ви защитава, че има НАТО. От кого ви защитава Европа? Да, има един страшен враг – Русия. А враг ли е Русия? Трябва ли ви такава защита? Мисля, че ние в Сирия показахме, че да се използва руската защита е много по-евтино и ефективно за законната власт, отколкото да те защитава НАТО. Защото натовските войски идват и след това никога не си тръгват. Те никога не си тръгват, остават завинаги. Това е като полицай, който когато го повикате, ако не дай Боже нещо стане, и остава в къщата ви и живее и се храни за ваша сметка, спи на леглото ви и ви казва как да живеете. Може би не ви трябва такъв полицай.