|

Сидеров направи дарение на манастира в село Балша

Алена Соколчева

Балшенският манастир се намира на около 1,5 км североизточно от с. Балша и на около 10 км северозападно от гр. Нови Искър. Разположен е върху открита височина в южните склонове на Софийска планина

Лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров направи дарение на манастира „Свети Теодор Стратилат“ в село Балша, Софийска област. На 8 февруари, когато православната църква почита името и делото на Св. Великомъченик Теодор Стратилат, Сидеров се срещна с отец Йосиф и Тинка Кръстева, служители на манастира. По време на разговора те обсъдиха проблемите, които седят пред храма.

Екип на ТВ АЛФА разказа за историята на манастира и срещна зрителите със съдбата на Тинка Кръстева. 76-годишната жена отдава живота си на вярата и се заема с мисията да реставрира манастира, построен през 10 век по времето на цар Самуил.

Тинка (в средата) посвещава живота си за реставрирането на манастира

През 1977 г. Тинка и нейна приятелка Елена се срещат с болна жена. Лекари казват, че ще живее само още 2 седмици. Тя остава в кома 40 дена. Тинка споделя, че от този момент е разбрала, че хората трябва да тръгнат по пътя на Божията вяра. Тя решава, че мисията й е именно да възстанови този манастир, носещ името на влмч. Теодор Стратилат. Заедно с Елена се отправят към храма и го заварват в окаяно състояние. Жената се залавя с двете си ръце, мъкне камъни и тухли, за да изградят наново манастира.

След дълга и тежка работа идва времето, когато манастирът да бъде осветен. Тя не присъства на освещаването, но заварва по пътя стотици хора, които отиват към него.

По нейни думи това е бил моментът, в който душата й се е напълнила с истинска радост. И така от 1977 година досега манастирът в село Балша е с отворени врати за всички православни християни. Името й е гравирано на плоча пред входа на манастира в знак на благодарност за делото извършено от нея.