|

Сидеров откри зала „Хайтов“ в столичен университет

Аудитория в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София вече ще носи името на великия български писател, драматург и публицист Николай Хайтов. На откриването присъстваха лидерът на АТАКА Волен Сидеров, заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, ректорът на университета проф. Стоян Денчев и двамата синове на Хайтов българският скулптор Александър Хайтов и архитектът Здравец Хайтов.

В зала № 206 във ВУЗ-а гостите разгледаха вещи на писателя, които са подарък за учебното заведение от семейството му.

„Хайтов беше човек, който дори и за миг не се колебаеше, когато казваше – аз съм български националист“, каза Сидеров по време на тържествената церемонията.

„Познавах го лично. В началото на 90-те години българските писатели бяха изхвърлени зад борда, Съюзът на писателите беше превзет от тези, които убиха за втори път Вапцаров. Много от нашите големи имена ходеха като сенки по площад „Славейков“. Бях направил една агенция за коментари и анализи. Имах възможност да помогна на някои от тези хора, един от тях беше Хайтов. Всъщност това беше запознанството ни. Той беше дълбоко впечатлен, че доста по-млад от него човек прави такъв жест към него. Бях го поканил да пише и да бъде хоноруван. След това години наред имахме вече познанство във вестник „Монитор“, където съм правил интервюта с него. Спомням си неговата непоколебимост, когато ставаше дума за национализма. Дълги години това беше лошо. Сега всички говорят като националисти, може би са пораснали, помъдрели, еволюирали. Но Хайтов беше човек, който не се колебаеше да казва, че е такъв и каузата ни е България, защото тя е подложена на геноцид и е обречена на загиване. До голяма степен той даже беше песимист, че България ще оцелее. Аз с годините също ставам песимист, но се надявам младите хора, които учат тук и които идват след нас, да вземат нещата в ръце така, че да я има България“, заяви Сидеров.

Заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев заяви, че Николай Хайтов е знаме на българските националисти и приветства всеки един българин да се запознае с творчеството му.

„Националист е нормалното ми агрегатно състояние. Да обичам народа си, това е висше предизвикателство, висше благо на човешката същност“, припомни той думите му.

Над 10 години от живота си Хайтов е отдал за установяването на истината за препогребението на Васил Левски в черквата „Света Петка-Самарджийска“. Подлагал се е на ругаене от цялата гилдия на археолозите, историците, но предизвиква обществена полемика, каквато в наше време не се случва.

Тържеството по именуването на аудитория № 206 на Николай Хайтов завърши с родопска песен.